Hruškovec americký, Avokádo

Hruškovec americký, Avokádo, (Persea americana)

Hruškovec americký, Avokádo, (Persea americana), (Lauraceae – vavrínovité), cz: Hruškovec přelahodný, en: Alligator pear, Avocado pear

Charakteristika

Hruškovec americký je takmer vždyzelený strom, ktorý môže dorásť do do výšky až 9–20 m a dožíva sa veku 40 – 100 rokov. Jeho konáre bývajú v mladosti jemne chlpaté, neskôr sú lysé. Jednoduché, striedavé, tuhé listy vyrastajú na stopkách dlhých asi 2 cm. Majú eliptický až vajcovitý tvar, viditeľnú žilnatinu a môžu dosahovať veľkosť 10 až 30 cm. Listy v období sucha čiastočne opadajú, u niektorých odrôd voňajú anízom.

Kvety sú drobné (asi 5 mm), voňavé, bledo zelené, obojpohlavné a vyrastajú v súkvetiach na koncoch mladých vetiev. Avokádo má niektoré kvety protandrické (peľ dozrieva skôr ako dospeje blizna) a iné protogynické (blizna dospieva skôr ako dozreje peľ). Tým je sťažené samoopelenie, osamelé stromy iba zriedka produkujú veľa plodov.

Plodom je hruškovitá, 7 až 20 cm dlhá jedlá bobuľa s guľatým jedovatým semenom veľkým 4 – 6,5 cm. ​

Výskyt

Pochádza z tropických a subtropických oblastí Ameriky, odkiaľ sa vďaka lahodným plodom rozšíril do ostatných dostatočne teplých a vlhkých lokalít na celom svete. Za jeho domovinu je pokladaný juh Mexika, v súčasnosti sa mimo územia strednej a južnej Ameriky pestuje aj na juhu USA, okolo Stredozemného mora, v tropickej Afrike, Ázii, Austrálii aj Oceánii.

Bolo vyšľachtených množstvo kultivarov, ktoré sú vhodné pre rôzne stanovištia, od nížinného a vyložene tropického až po horské s viac chladnejším prostredím. Rastie v nadmorskej výške od hladiny mora po 2500 m n m, s letnou teplotou 40 °C a zimnou -4 °C a s priemernými zrážkami 300 až 2500 mm. Okrem toho, šľachtenie bolo zamerané aj na veľkosť a chutnosť plodov, prípadne na to, aby kvety kvitli v rovnakej dobe a tým dochádzalo k úspešnejšiemu opeleniu.

Rozmnožovanie

Avokádo sa rozmnožuje semenami, pričom trvá približne 6 – 10 rokov, kým prinesú ovocie. Treba počítať aj s tým, že plody nebudú v rovnakej kvalite, ako bol rodičovský kultivar. Odrody najvyššej kvality sa preto rozmnožujú štepením do podpníkov vyrastených zo semena. Vďaka štepeniu sa zachová konzistentná kvalita ovocia. Mladé vrúbľované stromčeky prvýkrát plodia za tri roky, semenáče až za osem rokov.

Vysiate semená vyklíčia počas 4 – 6 týždňov. Uložte ich do rozmnožovacieho substrátu tak, aby polovica kôstky vyčnievala zo zeme a udržujte ich v teple a vlhku. Semená uskladnené v suchu strácajú klíčivosť do jedného mesiaca, preto vysievajte čerstvé semená. Ako už bolo povedané, mladé semenáče sú nevyrovnanej kvality a vo vyššom veku neznášajú presádzanie.

Ako pestovať avokádo

Umiestnenie
Hruškovec americký potrebuje teplé a vlhké podnebie a stanovište chránené pred silným vetrom, ktorý vysušuje, sťažuje opeľovanie a spôsobuje aj opad plodov. Opad plodov spôsobuje aj jemný mráz.

Zemina
Potrebuje prevzdušnenú, kyprú, hlbokú, dobre priepustnú pôdu s dostatkom živín. Vhodná je piesočnato-hlinitá zemina neutrálnej reakcie.

Zálievka
Avokádo je vlhkomilná rastlina, neznáša však zamokrenie. Po dlhom zamokrení dochádza k odhnívaniu koreňov a žltnutiu listov. Zabezpečte mu pravidelnú závlahu vodou neobsahujúcou soľ. Ideálna je dažďová alebo odstáta voda.

Hnojenie
Hnojiť by sa malo každé 2 týždne počas letného obdobia a aj počas dozrievania plodov. Pomôcky pri pestovaní aj doplnky do domácnosti si vyberiete tu.

Zber plodov
Na komerčné účely sa plody zbierajú tvrdé a nezrelé, dozrievajú až po zbere. Avokádo môže byť inak ponechané na strome aj niekoľko mesiacov, ak však zostane nezbierané príliš dlho, spadne na zem.

Choroby a škodcovia
Avokádové stromy sú náchylné na bakteriálne, vírusové, plesňové a nutričné choroby (nadbytok a nedostatok kľúčových minerálov). Choroba môže postihnúť všetky časti rastliny a spôsobiť škvrnitosť, hnilobu, rakovinu, jamkovitosť a zmenu farby listov.

Izbová rastlina

Avokádo si môžete pestovať doma ako izbovú rastlinu. Kvetináče aj všeličo iné si vyberiete tu. Pri pestovaní v nádobe použite čo najvyšší kvetináč, pretože avokádo má dlhé korene, ktoré sa najradšej ťahajú do hĺbky. Rastie pomerne rýchlo a v kvetináči vytvára nízky ker, ktorý môžete aj tvarovať. Aby mal plody, bude potrebovať dostatok slnečného svetla. Aby mal chutné plody, budete si ho musieť naštepiť z overenej plodonosnej rastliny.

Na leto môžete nádobu vyložiť na terasu. Ideálne je miesto chránené strieškou, pretože avokádo neznáša priame slnko, vietor, prievan a priveľa vody. V zime ho umiestnite do interiéru s teplotou okolo 10 – 15 °C, zálievku znížte na minimum a prestaňte s hnojením.

Avokádo

Plody majú po dozretí hladkú, maslovú, zlatozelenú dužinu. V závislosti od kultivaru má avokádo zelenú, hnedú, fialovú alebo čiernu šupku a môže mať hruškovitý, vajcovitý alebo guľovitý tvar.

Avokádo je považované za jedno z najvýživnejších ovocí a obzvlášť obľúbené je u vegánov a vegetariánov, ktorým obohacuje jedálniček. Výbavu do kuchyne aj všeličo do domácnosti nájdete tu. Neupravuje sa tepelne, pretože by vzhľadom na obsah tanínu zhorklo. Vyrába sa z neho zmrzlina aj sladené a mrazené krémy, ktoré majú vysoký obsah kalórií. Obsahuje 15% oleja, ktorý je dobre stráviteľný a po mnoho rokov trvanlivý. Olej je na použitie v kuchyni výhodný, ale drahý, hlavné uplatnenie nachádza v kozmetike.

Ďalej je avokádo bohatým zdrojom niekoľkých vitamínov skupiny B a vitamínu K, s miernym obsahom vitamínu C, E a draslíka. Obsahuje aj fytosteroly a karotenoidy, ako je luteín a zeaxantín.

Environmentálne a sociálno-ekonomické dopady

Okrem nesporných benefitov, ktoré konzumácia avokáda prináša, zvyšujúci sa dopyt a jeho masívna produkcia má aj tienisté stránky. V regiónoch ako je Čile, Mexiko a Kalifornia nároky avokádových fariem na vodu zaťažujú miestne zdroje. Požiadavky na vodu pri pestovaní avokáda sú trikrát vyššie ako napríklad v prípade jabĺk a 18-krát vyššie ako v prípade paradajok. Pestovanie avokáda na komerčné účely je spájané s nekontrolovaným nezákonným odlesňovaním a s obavami o porušovaní ľudských práv vzhľadom k tomu, že čiastočnú kontrolu nad produkciou v Mexiku má organizovaný zločin.

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *