Koriander siaty

Koriander siaty, (Coriandrum sativum), (Apiaceae – mrkvovité), en: Coriender, Chinese parsley, Cilantro

Koriander siaty, (Coriandrum sativum)

Charakteristika

Koriander siaty je jednoročná aromatická bylina, ktorá môže pri vhodných podmienkach dorásť do výšky 50 -70 cm. Zväčša však býva nižší. Priamu byľ má v hornej časti vetvenú. Svetlozelené listy sú jednoducho perovito zložené, stopkaté, jemne vrúbkované, nižšie listy sú so širšou čepeľou a laločnaté, listy na kvitnúcich stonkách sú štíhle až nitkovité. Prvé spodné listy pripomínajú petržlen, tie nitkovité skôr kôpor. Určite ich však rozoznáte podľa chuti. Nie každému je príjemná. Tí, ktorým vyhovuje, ju opisujú ako osviežujúcu, citrónovo limetkovú a tí, ktorým vadí, ju cítia ako štipľavú, mydlovú, zapáchajúcu ploštičinou. Chuť semien je tiež špecifická, sú sladkasté a pripomínajú pomarančovú kôru.

Kvety sú biele alebo bielo ružové, zložené do okolíkov a s dlhými stopkami. Plod je guľovitá hnedožltá dvojnažka s desiatimi slabo vypuklými rebrami.

Pôvod rastliny sa neurčito lokalizuje do oblastí východného Stredozemia, v súčasnosti rastie divoko na širokom území západnej Ázie a južnej Európy. Odpradávna sa pestuje v záhradách ako korenina a je bežnou súčasťou ázijskej aj mexickej kuchyne.

Koriander siaty, (Coriandrum sativum)

Rozmnožovanie

Koriander sa rozmnožuje semenami, ktoré vysievame priamo na záhon do riadkov a do hĺbky 1 cm. Výsledná vzdialenosť v riadku by mala byť 10 cm, vzdialenosť medzi riadkami 20 cm. Výsev sa robí na jar, ale môžete ho vysievať kontinuálne až do skorej jesene podľa vašej potreby a spotreby (od marca do septembra). Semená vyklíčia za 1 -3 týždne a vyžadujú dostatok vlahy. Za 60 – 80 dní od výsevu môžete zbierať vňať. Plody so semenami dozrievajú postupne koncom augusta, približne 100 dní od výsevu.

Ako pestovať koriander

Umiestnenie
Vhodné je slnečné až polotienisté stanovište. Aby sa zabránilo prenosu chorôb, neodporúča sa vysievať koriander na miesta, kde sa pred tým pestovali mrkvovité rastliny (mrkva, zeler, ligurček, kôpor, rasca alebo petržlen). Horúce prostredie urýchľuje dozrievanie, rastlina rýchlo zakvitne a tvorí semená.

Zemina
Darí sa mu v kyprej, hlbokej, priepustnej, dobre odvodnenej a vápenatej pôde. Pred výsevom sa odporúča pôdu dôkladne prekypriť a odstrániť zo záhona veľké hrudy a kamene. Pomôcky pri pestovaní aj rôzne doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.

Zálievka
Dostatok vlahy potrebuje pri klíčení a pri tvorbe plodov. Inak mu mokrá pôda skôr vadí, môžu mu v nej zahnívať korene.

Kvitnutie
Kvitne v júni a júli.

Zber
Listy zbierajte kedykoľvek ich potrebujete v kuchyni. Plody sa zbierajú v čase, keď vysychajú stonky. Vtedy stonku zrežte a spolu s plodmi ju nechajte dole hlavou vyschnúť. Zhnednuté semená môžete následne pozbierať.

Koriander siaty, (Coriandrum sativum)

Využitie

V kuchyni sa využívajú čerstvé listy, ktoré môžete pridať všade tam, kde by ste dali petržlenovú vňať. Okrem čerstvých listov sa využíva aj koreň aj plod. Semienka sú využívané ako korenie, ktoré sa môže používať celé, alebo pomleté. Pred pomletím na mlynčeku ich dobre usušte a na zvýraznenie chuti sa odporúča mierne ich ešte nasucho opražiť. Môžete si ich aj podrviť v mažiari. Kuchynské pomôcky aj všeličo iné nájdete tu.

Koriander je príbuzný rasci a kôpru, ktorých semienka môžete použiť rovnakým spôsobom. Pridávajú sa do nakladaných húb a zeleniny, rôznych jedál ázijského alebo mexického typu, do polievok, omáčok, do chleba a údenárskych výrobkov aj na výrobu alkoholických nápojov.

  • Koriander siaty, (Coriandrum sativum)

Liečivé účinky

Obsahuje éterický olej, ktorého hlavnou zložkou je alkohol linalol, geraniol, borneol, felandrén, triesloviny, bielkoviny, proteíny, vitamín B a C, lipidy, sacharidy, kumaríny, betakarotén, vápnik, železo, fosfor, draslík, meď, antioxidanty.

Koriander má viacero zdraviu prospešných účinkov. Pozor, vo veľkom množstve môže škodiť, no v primeranom množstve podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus a reguluje plynatosť, zmierňuje svalové kŕče, používa sa na problematickú menštruáciu aj na tvorbu mlieka ako zložka laktopudného čaju, podporuje hojenie pokožky a kožných chorôb, zlepšuje kvalitu spánku, stav kože a vlasov, udržiava pod kontrolou vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu a pôsobí aj proti črevným parazitom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *