Petržlen záhradný

Petržlen záhradný, (Petroselinum crispum), (Apiaceae – mrkvovité), cz: Petržel obecná, en: Parsley, Garden parsley

Petržlen záhradný (Petroselinum crispum)

Charakteristika

Petržlen záhradný je dvojročná bylina s bielo žltkastým kolovitým koreňom. V prvom roku vytvára prízemnú ružicu z dvojito až trojito perovite zložených laločnatých listov. V druhom roku z koreňa vyrastá vyššia rozkonárená stonka, ktorá môže dorásť až do výšky 1 m. Tvoria sa na nej striedavé listy a je ukončená súkvetím žltkastozelených kvetov. Toto súkvetie je v tvare zloženého okolíka. Plody sú vajcovité nažky.

Petržlen sa k nám dostal zo Stredozemia a dnes sa u nás pestuje vo viacerých odrodách ako významná zelenina. Pre účely ochucovania jedál prostredníctvom zelenej vňate sa pestujú formy s rôzne delenými a kučeravými listami.

Rozmnožovanie

Petržlen sa rozmnožuje semenami, ktoré sa vytvoria a dozrejú v druhom roku života rastliny. Výsev petržlenu sa robí od jari do konca leta. Najlepšie je vysiať si ho čo najskôr na jar, už v marci. Trvá mu dlhšie, kým vzíde (cca 4 týždne) a chlad mu nevadí. Výsev sa odporúča robiť do hĺbky 1 – 2 cm, následne pritlačiť pôdou. Semienka potrebujú vlahu.

Petržlen záhradný (Petroselinum crispum)

Ako pestovať petržlen

Umiestnenie
Vhodné je slnečné až polotienisté stanovište. Aby sa zabránilo prenosu chorôb, neodporúča sa vysádzať petržlen na miesta, kde sa pred tým pestovali mrkvovité rastliny (mrkva, ligurček, zeler, kôpor, rasca alebo koriander).

Je veľmi odolný proti chladu a poklesom teplôt, v pôde dobre prezimuje.

Zemina
Darí sa mu v kyprej, hlbokej, primerane vlhkej, stredne ťažkej a výživnej pôde. Veľmi vhodné sú hlinitopiesočnaté humózne pôdy s dostatkom draslíka a vápnika. Pred výsevom sa odporúča pôdu dôkladne prekypriť a odstrániť zo záhona veľké hrudy a kamene. Pôdu pripravte tak, že do nej zapracujte rašelinu, piesok, hnojivo alebo kompost.

Zálievka
Dostatok vlahy potrebuje pri klíčení. Potom je dôležitá pravidelná závlaha aj v suchých letných mesiacoch. Pomôcky pri pestovaní aj doplnky do domácnosti si vyberiete tu.

Kvitnutie
Kvitne druhým rokom, v júni a júli.

Starostlivosť
Odporúča sa kypriť povrch zeminy až do zapojenia porastu, aby sa netvoril pôdny prísušok a nerástli buriny. Keď petržlen dosiahne výšku cca 15 cm, je dobré ho jednotiť na vzdialenosť asi 10 cm. Mladú vytrhanú vňať aj s korienkom môžete spracovať v kuchyni.

Choroby a škodcovia na petržlene

Pomerne častou chorobou je vírusová mozaika petržlenu. Prejavuje sa nápadným žltozeleným sfarbením listov, nespôsobuje však väčšie škody. Napadnuté rastliny treba z porastu vytrhnúť a zlikvidovať.

Môže sa objaviť múčnatka, najmä v hustých a tienených porastoch. Spôsobuje ju huba (Erysiphe heraclei). Šírenie choroby podporuje aj ranná rosa. Porast pretrhajte, rastliny pestujte v redšom spone a na slnečnom a vzdušnom stanovišti.

Hrdzavosť koreňov petržlenu je fyziologická porucha súvisiaca s kvalitou pôdy. Postihuje petržlen pestovaný na ťažších, premokrených a prehnojených pôdach.

Zo škodcov petržlen napádajú larvy múch smútiviek, objavujúce sa viac na prehustených porastoch a na vlhkých stanovištiach. Živia sa požieraním koreňov a odumretými časťami rastlín v pôde. Pomáha redší spon a pestovanie na vzdušných a suchších miestach.

Ďalšími škodcami sú vrtula zelerová (blanokrídly hmyz). Jej larvy si v listoch vykusujú chodbičky, postihnuté listy následne usychajú. Vyskytnúť sa ešte môžu vošky mrkvové a roztoče chmeľové alebo háďatká, napádajúce korene. Na odstránenie háďatok z pôdy sa odporúča pestovať v nej aksamietnice.

Mladé výhonky chráňte pred slizniakmi a slimákmi, dokážu ich celé zožrať v priebehu noci.

Petržlen záhradný (Petroselinum crispum)

Využitie

Zber vňate
Petržlenovú vňať zberáme na ochutenie jedál kedykoľvek podľa potreby v prvom roku výsadby. Z rastlín odoberáme zdravé, dobre rozvinuté a neprestarnuté listy. Môžeme ich konzervovať mrazením a sušením, celé, alebo nasekané nadrobno. Požutie čerstvej petržlenovej vňate dezinfikuje ústnu dutinu a zlepšuje dych, odstraňuje aj zápach cesnaku. Výbavu do kuchyne si doplníte tu.

Zber koreňa
Korene petržlenu sa zbierajú na jeseň pred príchodom mrazov v prvom roku výsadby (október, november). Používajú sa ako koreňová zelenina v kuchyni, a zároveň majú využitie aj na liečebné účely, spoločne s plodmi. V tom prípade sa korene očistia, pozdĺžne narežú a sušia pri teplote do 40°C.

Zber semien
Okolíky so semenami sa zbierajú na liečebné účely v čase, keď je zrelá približne polovica semien, v auguste až septembri. Celé sa zrežú, zviažu sa do plátna a vymlátia sa.

Petržlen záhradný (Petroselinum crispum)

Liečivé vlastnosti

Na liečebné účely sa teda používajú sušený koreň a semená (Radix, Fructus petroselini). Z účinných látok, ktoré sa v nich nachádzajú, sú významné silica, flavonoidy, glykozid apiín, slizy, cukry, minerálne látky (fosfor, mangán, vápnik, draslík, horčík a chlór). Koreň obsahuje asi 5% silice. Táto silica dráždi obličky, čím zvyšuje vylučovanie moču. Uplatňuje sa preto v diuretických a urologických čajoch. Malé dávky povzbudzujú chuť do jedla a podporujú trávenie. Väčšie dávky spôsobujú silnejšie prekrvenie sliznice tráviaceho aparátu a spôsobujú kontrakcie maternice.

Petržlenová vňať je významným zdrojom vitamínov, najmä C, B1, B2, B3, B6, B12, E a A.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *