Pistácia mastixová

Pistácia mastixová, Mastichový strom, (Pistacia lentiscus), (Anacardiaceae – obličkovcovité), cz: Řečík lentišek, en: Lentisk, Mastic

Pistácia mastixová, (Pistacia lentiscus)

Charakteristika

Pistácia mastixová je vždyzelený bohato vetvený ker alebo malý strom pochádzajúci zo suchých a skalnatých svahov Stredomorského regiónu. Dorastá zvyčajne do výšky 1-2 m, maximálne 4 m a pestuje sa pre svoju aromatickú živicu, známu ako masticha. Oblasti s tradíciou pestovania sú predovšetkým grécky ostrov Chios a okolie tureckého mesta Çeşme.

Mastichový strom má listy kožovité, lesklé, striedavé a párne perovito zložené z 5 – 6 párov sýtozelených lístkov oválno podlhovastého až kopijovitého tvaru. Veľké sú okolo 4 cm. Kvety sú malé, vyrastajú v súkvetiach z pazúch listov a sú tzv. bezobalné, nemajú korunu ani kalich. Zároveň je pistácia mastixová dvojdomá rastlina, takže na strome sú buď iba samčie alebo iba samičie kvety. Samčie sú tvorené 5 tyčinkami s červenými prašníkmi a samičie sú žltozelené s 1 piestikom a 3 bliznami. Plod je drobná guľatá kôstkovica, najskôr červená, po dozretí čierna. Ovocie sa bežne nekonzumuje, ale je jedlé a má kyslú príchuť podobnú hrozienkam.

Pistácia mastixová, (Pistacia lentiscus)

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa semenami. Pred výsevom ich pripravte nasledujúcim spôsobom: Na 3 dni ich namočte do teplej vody a následne na 45 dní ich vložte do piesku do chladničky, v igelitovom vrecku, aby prebehla studená stratifikácia. Po tomto procese sú semená pripravené na výsev. Umiestnite ich do výsevného substrátu do hĺbky cca 1 cm a udržujte izbovú teplotu okolo 23 – 25 °C. Klíčenie trvá 2 – 3 mesiace, takže nestrácajte trpezlivosť. Vhodné podmienky na klíčenie dosiahnete pomocou fóliovníka. Fóliovníky aj miniparenisko si vyberiete tu.

Pistácia mastixová, (Pistacia lentiscus)

Ako pestovať pistáciu

Umiestnenie
Najlepšie sa jej darí na miestach so stredomorským podnebím Stanovisko by malo byť slnečné alebo polotieň. Pri pestovaní vonku vyberte rastline chránené miesto pri stene. Staršie rastliny odolávajú aj miernejším mrazom, vyhovujú im však miernejšie zimy.

Zemina
Na pôdu pistácia nie je náročná. Má rada suchšie a priepustné pôdy s obsahom piesku aj skál. V príliš mokrých alebo kyslých pôdach sa jej dariť nebude.

Zálievka
Zálievka by mala byť pravidelná, hlavne cez leto, aby substrát príliš nevyschol. Od jari do leta sa odporúča hnojiť hnojivami pre subtropické rastliny.

Kvitnutie
Kvitne od marca do mája.

Pistácia mastixová, (Pistacia lentiscus)

Zazimovanie

Ak rastlinu pestujete v nádobe, tak je vhodné ju na zimu premiestniť do chladnej miestnosti s teplotou do 6 °C. Zálievku obmedzte a s hnojením prestaňte. Pri pestovaní v záhrade znesie pistácia aj nižšie teploty a je považovaná za mierne mrazuvzdornú. Určite ju ale radšej ochráňte nástielkou z lístia alebo čečiny. Takéto opatrenie sa odporúča hlavne u mladých rastlín.

Pistácia mastixová, (Pistacia lentiscus)

Masticha

Masticha je aromatická živica slonovinovej farby, ktorá sa zbiera z pestovaných mastichových stromov. Pôvodne tekutá za chladného počasia vytvrdne na kvapky tvrdej, krehkej, priesvitnej živice. Pri žuvaní živica zmäkne a stane sa žiarivo bielou a nepriehľadnou gumou. Pomenovanie masticha pochádza z latinského slova masticare (žuť).

Masticha sa využíva v kulinárstve, kozmetike a medicíne. Žuje sa na osvieženie dychu, pridáva sa do cukroviniek, zmrzliny, zubných pást a parfumov, vyrábajú sa z nej rôzne výživové doplnky podporujúce normálnu činnosť tráviaceho traktu a tiež aj laky a tmely. Na Balkánskom polostrove sa plody destilujú a vyrába sa z nich likér Mastika.

Príbuzný druh

Pistácia pravá (Pistacia vera) je rastlina, ktorá produkuje známe pistáciové oriešky. Ide o starobylú kultúrnu plodinu pochádzajúcu zo suchých oblastí Blízkeho východu a Strednej Ázie. Aj z tohto druhu sa dá ťažiť živica, využívaná ako lepidlo, lak, tmel aj v zdravotníctve.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.