Alokázia

Alokázia, (Alocasia amazonica), (Araceae – áronovité), en: Elephant’s ear

Alokázia, (Alocasia amazonica)

Charakteristika

Alocasia amazonica je jednou z cca 70 druhov krásnych rizomatóznych a hľuzovitých tropických trvaliek. Aj keď jej pomenovanie evokuje amazonský prales v Brazílii, žiadny z druhov Alocasia nemá pôvod v Južnej Amerike. Sú to rastliny pochádzajúce z tropických dažďových pralesov a močaristých oblastí juhovýchodnej Ázie, južnej Číny cez ostrovy v južnom Tichomorí (najmä Filipíny) až po východnú Austráliu. Názov rastliny Alokázia amazonica nie je teda celkom jasný. Prevláda názor, že ide o obchodné ( nie vedecké) pomenovanie kríženca (jedným z rodičov je pravdepodobne Alokasia sanderiana) a vytvoril ju údajne Salvadore Mauro v 50. rokoch minulého storočia v rastlinnej škôlke v Miami na Floride známej ako Amazon Nursery.

Rastlina má listy šípovitého tvaru rastúce na dlhých priamych stopkách. Listy sú kožovité, zvlnené, tmavo zelenej farby s nápadnými, kontrastnými, hrubými bielymi až striebristo zelenými hlavnými žilami. Majú úzky biely okraj a zo spodnej strany sú sfarbené do bordova. Dorásť môžu až do veľkosti 30 – 40 cm. Kvety sú nevýrazné, typické pre čeľaď áronovitých, tvoria šúľok a tulec zeleno bielej farby. Rastliny pestované v nádobách však kvitnú len zriedkavo.

Alokázia, (Alocasia amazonica)

Rozmnožovanie

Rozmnožiť si ju môžete delením trsov a delením podzemkov pri presádzaní na jar. Presádzať by ste mali rastlinu každý druhý rok do nádoby o trochu väčšej ako bola pôvodná. Rozdeľujte len trsy dobre vyvinutých rastlín, následne ich zasaďte samostatne. Kvetináče aj všeličo iné môžete nájsť napríklad tu.

Alokázia, (Alocasia amazonica)

Ako pestovať alokáziu

Umiestnenie
Vyžaduje teplé svetlé vlhké stanovište bez priameho slnečného žiarenia. Ideálna je izbová teplota nad 21 °C. V zime by nemala teplota klesnúť pod 15 °C. Nevhodné je chladné a suché prostredie a tiež priame slnko, ktoré by spôsobilo spálenie alebo blednutie listov.

Zemina
Pestujte ju v dobre priepustnej hlinitej organicky bohatej zemine s prídavkom rašeliny alebo listovky.

Zálievka
Zalievajte ju pravidelne tak, aby ste jej udržali pôdu vlhkú, avšak nie premokrenú. V zime zálievku obmedzte.

Vlhkosť vzduchu
Rastline vyhovuje vysoká vlhkosť vzduchu. Zabezpečíte jej ju pravidelným rosením listov, použite na to mäkkú (odstátu, prevarenú) vodu izbovej teploty, aby na listoch neostávali škvrny. Vzduch v jej okolí účinne zvlhčíte aj pomocou difuzéra, ktorý si vyberiete tu.

Kvitnutie
V izbových podmienkach väčšinou nekvitne, ak, tak môže zakvitnúť kedykoľvek.

Hnojenie
Počas vegetačného obdobia od jari do jesene jej podávajte dva krát mesačne slabý roztok hnojiva určeného pre izbové rastliny. Vhodné hnojivo nájdete tu. V zime sa výživa nepodáva.

Choroby a škodcovia
Vyskytujú sa väčšinou vtedy, keď sa vám nepodarí vytvoriť vhodné životné podmienky. Suché konce listov sú spôsobené vplyvom nízkej vzdušnej vlhkosti. V suchom prostredí sa tiež objavujú škodcovia – roztoče alebo vlnatka. Prevenciou je udržiavať okolo rastliny zvýšenú vlhkosť vzduchu a často jej rosiť listy odstátou vodou.

Alokázia, (Alocasia amazonica)

Tipy na pestovanie

Alokázia je rastlina, ktorej vyhovuje takzvané letnenie a tiež zimný odpočinok. Začiatkom leta, keď už nehrozia mrazy, môžete nádobu s rastlinou vyniesť na terasu na tienisté miesto, prípadne zapustiť až po okraj do zeminy na záhone. Ideálne niekde, kde je prirodzené vlhko a svetlý tieň – nie priame slnko. Nezabúdajte ju pravidelne zalievať aj prihnojovať.

Pred prvým jesenným mrazom preneste nádobu dovnútra na prezimovanie na teplom a vlhkom mieste bez priameho slnka. V zime tiež obmedzte zálievku a nehnojte. Vzdušnú vlhkosť udržujte stále vysokú. Rastlinu môžete samozrejme pestovať v interiéri po celý rok, ak by sa jej prestalo dariť – väčšinou kvôli suchému vzduchu, preneste ju na nejaký čas do skleníka na zotavenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.