Rukola

Rukola siata, (Eruca sativa), (Brassicaceae – kapustovité), cz: Roketa setá

Charakteristika

Rukola siata je jednoročná bylina s priamou a rozvetvenou stonkou a tenkým vretenovitým koreňom. Listy vyrastajú v prízemnej ružici a aj na stonke a dosahujú dĺžku 7 – 15 cm. Úzke a členité listy tvarom trochu pripomínajú púpavu. Vytvárajú laločnaté alebo zubaté segmenty, na vrchole sú tupé alebo zaokrúhlené. Rôznotvarosť listov je pomerne veľká. Čepeľ listov má len málo výraznú žilnatinu, výrazná je hlavne stredová žilka. Listové stopky sú dlhé a tuhé.
Rastlina dorastá do výšky 20 cm, v čase kvitnutia potom do 40 – 60 cm. Štvorpočetné obojpohlavné kvety veľké v priemere 15 až 20 mm vyrastajú na stopkách v riedkom strapcovitom súkvetí. Sú žltej farby s fialovým žilkovaním a postupne belejú. Plody sú vzpriamene rastúce šešule na hrubých stopkách, dlhé 2 – 3 cm. V ich puzdrách sa tvoria v dvoch radoch hnedé až červenkasté guľovité hladké semená veľké cca 2,5 mm.

Rukola pochádza zo Stredomoria a jej listy sa využívajú pri príprave jedál ako listová zelenina. Vyznačujú sa horkastou a jemne pikantnou chuťou.

2 týždne od výsevu
Rukola siata, (Eruca sativa)
6 týždňov od výsevu

Rozmnožovanie a výsev

Rukola sa rozmnožuje semenami. Vysejte ich do hĺbky 6 – 7 milimetrov. V čase klíčenia, aj krátko nato, udržiavajte pôdu vlhkú. Keď majú sadeničky niekoľko centimetrov, prerieďte ich na vzdialenosť 6 – 8 cm. Ak chcete väčšie rastliny, môžete ponechať rozostup až 15 cm. Ideálna teplota pôdy na výsadbu je 7 – 18 ° C, no rukola bude rásť už aj pri teplotách okolo 4°C. S výsadbou môžete preto začať už v apríli. Rastlina najlepšie rastie pri teplotách medzi 7 – 13 ° C. Ak chcete mať úrodu počas celej sezóny, vysievajte si ju pravidelne každé 3 týždne. Rukola má krátku vegetačnú dobu, len 3 – 4 mesiace. Na konzumáciu sú najvhodnejšie mladé rastlinky vysoké okolo 15 cm. Zbierajú sa asi za 6 až 8 týždňov po vysiatí, vtedy majú správnu veľkosť aj najlepšiu, jemne korenistú chuť. Rukolu si môžete tiež rýchliť za oknami alebo v parenisku. Pareniská a fóliovníky aj všeličo iné si vyberiete tu.

Ako pestovať rukolu

Umiestnenie
Rukolu pestujte v chladnejšom a svetlom prostredí, v chlade znesie aj priame slnko. Najlepšie rastie na slnečnom mieste, no keď stúpa letná teplota, ocení aj čiastočný tieň. Dlhodobé vysoké teploty spôsobujú, že sa stáva horkejšia. Na priamom slnku rastie síce rýchlejšie, no stráca listy a vyťahuje sa do kvetu. Chladnejšie počasie je preto vhodnejšie, dokonca toleruje aj jemný mráz. Veľmi dobre si rozumie v susedstve s cviklou, mrkvou, uhorkami a cibuľou.

Zemina
Rukole zabezpečte priepustnú záhradnú zeminu. Pred výsevom si pôdu prevzdušnite a na vylepšenie do nej zapracujte dobre prezretý hnoj alebo kompost.

Zálievka
Rukola má plytký koreňový systém a vyžaduje časté zavlažovanie. Suché podmienky rovnako tiež spôsobujú, že zhorkne a ide do kvetu. Zalievajte, pokiaľ je to možné ráno a priamo na pôdu, nie na listy.

Choroby a škodcovia
Mnohí pestovatelia to vedia, na rastlinách z čeľade brassicaceae si často a nevyberane pochutnávajú drobné čierne chrobáčiky – skočky. Problémy spôsobujú aj slimáky a slizniaky.

Kvitnutie
Kvitne v júni až auguste.

Zber
Ako už bolo spomenuté, zbierajú sa mladé lístky dlhé okolo 15 cm. Takéto lístky majú najlepšie vyváženú chuť. Zbierajte ich v chladnejšom a suchom počasí, napríklad večer alebo ráno, ak nie je rosa, vydržia tak dlhšie svieže.

Využitie

Rukola je chutná listová zelenina využívaná v surovom stave ako súčasť čerstvých šalátov. Môžete ju podávať aj samostatne, vylepšenú olivovým olejom, citrónovou šťavou alebo nálevom z oleja a dijonskej horčice. Gurmáni si ňou radi dochutia hotovú pizzu alebo cestoviny, pridáva sa aj do omeliet a omáčok a vyrobíte si z nej aj chutné pesto. Skvelé pomôcky do kuchyne nájdete tu. Čerstvé umyté listy si môžete zakonzervovať zmrazením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.