Ibištek sudánsky

Ibištek sudánsky, syn. Ibištek krvavý, (Hibiscus sabdariffa), (Malvaceae – slezovité), en: Roselle plant

Charakteristika

Ibištek sudánsky je jednoročná tropická polokrovitá bylina. Dorastá do výšky 1 – 2 m. Má vzpriamené stonky purpurovej, alebo zriedkavo aj zelenej farby. Stonky sú pomerne robustné a majú valcovitý tvar. Rastú na nich striedavo usporiadané listy na rovnako purpurových stopkách dlhých od 2 do 8 cm a úzke palístky dlhé 1 cm.

Mladé listy majú tvar jednoduchého listu, dozrievaním sa listová čepeľ rozdeľuje na 3 -5 úzko eliptických lalokov s pílkovitými okrajmi. V obryse je listová čepeľ starších listov okrúhla až oválna.

Kvety sú obojpohlavné a pravidelné, vyrastajú jednotlivo v pazuchách listov a môžu byť prisadnuté alebo rastú na 2 cm dlhých stopkách. Päťpočetná koruna je smotanovo žltej alebo svetloružovej farby a má tmavo purpurový stred.

Zvonkovitý kvetný kalich je v čase kvetu dlhý 2 cm, tvorí ho 5 kožovitých lístkov zelenej, zelenočervenej alebo červenej farby. Kališné lístky sú takmer do tretiny zrastené a majú na vonkajšej strane žľazy produkujúce nektár. V čase dozrievania plodu sa kalich, obklopujúci vznikajúcu tobolku zväčšuje až do veľkosti 5 cm a stáva sa mäsitý a šťavnatý.

2 odrody

Ibištek sudánsky sa na plantážach pestuje v dvoch šľachtených odrodách:

Hibiscus sabdariffa L. var ‚sabdariffa‘ sa pestuje pre dužinaté kvetné kalichy využívané v potravinárstve. Rastlina dorastá do 1,5 m výšky a má vetvenú stonku. Zber úrody je 5 – 6 mesiacov od výsadby. Pestuje sa prevažne v Afrike a Amerike.
Hibiscus sabdariffa L. var ‚altissima‘ sa pestuje v Ázii a z rastliny sa využívajú vlákna pre výrobu šnúr a lán, prípadne sa z nich tká hrubá vrecovina nahrádzajúca jutu. Úroda sa zbiera po 10 mesiacoch od výsadby. Rastliny sa vysádzajú hustejšie, aby sa nevetvili a dorastajú do dĺžky 3 – 5 m. Štetinaté kalichy nenaberajú tak na objeme ako pri predchádzajúcej odrode a nezbierajú sa.

Rozmnožovanie

Ibištek sudánsky sa pestuje zo semien, ktoré sa tvoria v plodoch – tobolkách s priemerom asi 1,5 cm. Semená dozrievajú na rastline postupne, za dva až tri mesiace po opelení, v prirodzených životných podmienkach to býva v novembri až decembri. Na dozretie plodov potrebuje rastlina dlhé vegetačné obdobie, v chladnejších oblastiach plody nestihnú dozrieť. Semená obvykle vyklíčia rýchlo po vysiatí.

Ibištek sa dá rozmnožiť aj prostredníctvom 7 – 10 cm dlhých odrezkov, ktoré sa nechajú zakoreniť priamo vo vlhkej pôde. Pestovať ho môžete aj v nádobách. Kvetináče aj všeličo iné si vyberiete tu.

Ako pestovať ibištek sudánsky

Umiestnenie
Ibištek sudánsky potrebuje umiestnenie na plnom slnku, bez toho neporastie. Počas rastu potrebuje svetlo viac ako 13,5 hodiny denne a kvitnúť začína až pri skrátení dňa pod 11 hodín. Dobre sa mu darí pri teplotách 18 – 35°C, pri 14°C sa mu zastaví rast a pri 10°C dochádza k úhynu po 2 – 3 dňoch.

Zemina
Vyhovuje mu hlboká priepustná hlinitá a drobivá zemina.

Zálievka
Vďaka hlbokému koreňovému systému je táto rastlina celkom odolná voči suchu. Obdobie sucha v čase tvorby kvetov má vplyv na bohaté kvitnutie.

Kvitnutie
Kvitne od konca augusta do začiatku októbra. Kvet kvitne obvykle iba jeden deň, následne korunné lístky zosychajú a opadnú. Odstraňovanie / zber kvetov predĺži obdobie kvitnutia.

Využitie

Na konzumáciu sa ručne zbierajú dužinaté kalichy bez toboliek približne po troch týždňoch od začiatku kvitnutia pred dozretím semien. V čerstvej forme sa používajú na výrobu limonád, obsahujú veľa pektínu a farbiva a používajú sa k dofarbovaniu čajových zmesí a potravín. Vyrába sa z nich sirup, želatína, marmeláda, pečú sa z nich koláče a vyrába sa víno. Obsahujú veľké množstvo vápnika, niacínu, riboflavínu a železa. Zo sušených kalichov sa pripravuje čaj.

Zo semien sa lisuje olej na priemyselné či kozmetické využitie. Pražené semená sa používajú ako náhrada kávy, a pretože obsahujú veľa bielkovín, bývajú po rozdrvení varené v polievkach a omáčkach. Ako zelenina sa zberajú a konzumujú mladé listy s krehkými stonkami, majú kyslastú chuť. Pripravujú sa ako špenát a pridávajú sa hlavne do rybacích jedál. V ľudovom liečiteľstve má rastlina využitie ako jemné preháňadlo, pravdepodobne mierne znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu materského mlieka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.