Portulaka zeleninová

Portulaka zeleninová, (Portulaca oleracea), (Portulacaceae – portulakovité), cz: Portulák, Šrucha obecná, al. zelná, en: Common purslane, Garden purslane, Little hogweed, Wild portulaca

Charakteristika

Portulaka zeleninová je jednoročná poliehavá rastlina. Jedna skupina záhradkárov ju považuje za nepríjemnú a životaschopnú burinu, ktorá sa svojvoľne objavuje v záhone, iní na ňu nedajú dopustiť, pretože ju považujú za výživnú a chutnú súčasť svojho jedálnička. Niektoré záhradníctva dokonca ponúkajú na predaj jej semená.

Rastlina je pomerne variabilná, má hladké dužinaté červenkasté poliehavé a rozvetvujúce sa stonky dorastajúce do dĺžky 30 cm. Rastú na nich dužinaté, striedavo aj v zhlukoch zoskupené zelené listy oválneho tvaru.

Portulaka kvitne vždy, keď má dostatočnú vlhkosť, prevažne v období od júla do októbra. Tvorí drobné žlté kvety, ktoré sú asi 6 mm široké a majú päť (niekedy štyri) vrúbkovaných okvetných lístkov. Zvyčajne sa otvárajú iba v horúcich slnečných dňoch od poludnia do skorého popoludnia. Kvety vyrastajú z pazúch listov na kĺbikoch stonky alebo na koncoch. Hoci priťahujú aj opeľovačov, sú samoopelivé a vytvárajú množstvo drobných hnedých až čiernych semien v malom struku. Keď semená dozrejú, vajcovitý struk sa roztrhne pozdĺž priečnej drážky a uvoľní svoj obsah. Drobné semená si udržujú klíčivosť po mnoho rokov.

Výskyt

Vyskytuje sa takmer po celom svete v tropickom aj miernom pásme. Za pravdepodobný pôvod rastliny sa uvádza Severná Afrika, nájdete ju však v celej Európe, na blízkom východe, v Ázii, Austrálii aj Amerike. Rastie chcene aj nechcene v kvetinových či zeleninových záhonoch aj pestovateľských nádobách, na obrábaných poliach, na okrajoch ciest alebo na rôznych narušených či opustených miestach.

Rozmnožovanie

Portulaka sa rozmnožuje semenami. Semená sú drobné a klíčia na svetle. Vyklíčia za 1 – 2 týždne od výsevu pri ideálnej teplote 18°C. Dokážu tiež v pôde vydržať životaschopné aj niekoľko desaťročí.

Ako nežiadúca burina sa celkom ľahko vykopáva, vytiahnuté rastliny však zo záhrady odstráňte, pretože len tak položené na zemi sa ľahko opäť v uzloch zakorenia a pokračujú v raste. Semená tiež dozrievajú v strukoch aj vtedy, ak je rastlina vytiahnutá zo zeme a otočená koreňmi nahor.

Ako pestovať portulaku na konzumáciu

Umiestnenie
Obľubuje teplé stanovište a plné slnko.

Zemina
Ako zeleninová plodina sa vysieva do úrodnej a priepustnej pôdy, ako burina je schopná tolerovať chudobné, zhutnené a suché pôdy.

Zálievka
Opäť, ak ju pestujete ako potravinovú plodinu, tak ju pravidelne zalievajte, pretože listy rastlín v suchých podmienkach nie sú také chutné ako listy zalievaných rastlín. Inak je svojimi dužinatými listami a nízkym vzrastom prispôsobená či už na teplotné výkyvy alebo obdobia sucha.

Zber
Na zber je pripravená za 4 – 7 týždňov od výsevu. Zbiera sa celá rastlina, alebo odrezky stonky, vtedy rastlina pokračuje v raste a poskytuje jedlé listy počas celého leta. Mladé lístky sú však jemnejšie, preto niektorí uprednostňujú postupný výsev.

Využitie nielen v kuchyni

Portulaka zeleninová má spomedzi rastlín nezvyčajne vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, obsahom ktorých sú známe hlavne ryby. Ďalej obsahuje vitamíny A a C, vápnik, železo, horčík a draslík. Obsahuje tiež veľké množstvo oxalátov (a kyselinu šťaveľovú), takže by ju nemali nadmerne konzumovať tí, ktorí sú náchylní na tvorbu obličkových kameňov. Kyselinu šťaveľovú obsahuje vo väčšom množstve aj štiav štítnatý, rebarbora, alebo kyslička obyčajná.

Niekedy sa portulaka používa ako krmivo a podáva sa hydine na zníženie cholesterolu vo vajciach a tradične sa používa na ošetrenie popálenín.

Vďaka kyslastej a jemne korenistej chuti sa v kuchyni v surovom stave pridáva do šalátov a smooties, dá sa opiecť na panvici a je vhodná do omáčok alebo polievok. Používa sa rovnakým spôsobom ako špenát. Skvelé pomôcky do kuchyne aj všeličo iné môžete nájsť tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.