Mangold, Listová cvikla, (Beta vulgaris var. cicla), (Amaranthaceae – láskavcovité), cz: Mangold, Řepa cvikla, en: Chard, Swiss chard
Charakteristika
Mangold je kultivar repy cviklovej, ktorý netvorí typické buľvy. Je to dvojročná rastlina, považovaná za listovú zeleninu. V prvom roku tvorí ružicu veľkých, lesklých, vzpriamených, rebrovaných a stopkatých listov vysokých približne do 60 cm . Ich farba sa pohybuje od bielej cez žltú až po červenú v závislosti od kultivaru. V druhom roku, z ružice vyrastie husto olistená stonka dorastajúca až do výšky jedného metra, na ktorej sa vytvoria kvety. Kvety sú zelenej farby a sú stočené do klbka. V klbkách sú umiestnené semená.
Pestujú sa 2 hlavné skupiny mangoldových kultivarov, a to skupina Cicla pre konzumáciu listov a skupina Flavescens pre steblovaný mangold. Medzi kultivary mangoldu patria zelené formy, ako napríklad ´Lucullus´ a ´Fordhook Giant´, alebo formy s červenými rebrami, napríklad ´Ruby Chard´ a ´Rebarbora Chard´.
Rozmnožovanie a výsev
Mangold sa pestuje zo semien, ktoré sa vysievajú priamo na záhon do záhrady. Výsev sa odporúča robiť od konca apríla do júna, ak chcete uskutočňovať zber počas leta, ale môžete ich vysievať aj neskôr pre neskorší zber. Pomôcky pri pestovaní a doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.
Ako pestovať mangold
Umiestnenie
Vysejte ho najlepšie na slnečné stanovište, prípadne do polotieňa.
Zemina
Obľubuje vápenatú priepustnú pôdu, naopak kyslá pôda mu nevyhovuje. Na jeho správny rast priaznivo pôsobí humus a pôdy s vyšším obsahom živín.
Zálievka
Vyhovuje mu vlhká pôda, v suchom letnom období mu teda doprajte zálievku.
Starostlivosť
Počas vegetácie je vhodné kypriť pôdu, odburiňovať pravidelným okopávaním a sledovať, aby v pôde bolo stále dostatok vlahy.
Kvitnutie
Kvety tvorí v lete v druhom roku života.
Zber a skladovanie
Zber listov mangoldu sa robí prakticky počas celého leta, asi 2 mesiace od výsevu, do zberovej veľkosti dorastie asi za 50-60 dní.
Listový mangold sa zbiera o čosi skôr ako stopkový. Listy aj stopky zbierajte bezprostredne pred konzumáciou alebo pred ich použitím, aby zbytočne nezvädli. Zvyčajne sa odtrhávajú len 2 – 3 vonkajšie listy rastliny.
Mladé listy môžete zbierať aj skôr, ak preferujete jemnejšiu chuť. Mangold môžete mraziť. Pred mrazením sa odporúča blanšírovanie, ktoré pomáha zachovať farbu a textúru listov. Po blanšírovaní ho ochlaďte v ľadovej vode, osušte a uložte do mraziacich vreciek alebo nádob. Pár dní vydrží aj v chladničke.
Využitie
Mangold je bohatý na vitamíny A, C, E a K, ako aj na minerály ako železo, magnézium, draslík a mangán. Podporuje zdravie očí, imunitný systém, zdravé kosti, trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Má v sebe obsiahnuté aj množstvo karoténov a tie ochraňujú sliznice v našom tele. Pozor, jeho listy obsahujú aj kyselinu šťaveľovú, ktorá zabraňuje využitiu vápnika.
Mangold sa môže konzumovať surový alebo varený. Surový sa pridáva do šalátov, zatiaľ čo varený sa môže dusiť, variť, grilovať alebo pridať do polievok, dusených jedál a omeliet. Je vhodný aj ako príloha k mäsu či rybám.
Čerstvé listy môžete pridať do praženice alebo omelety, listy aj stonky rozmixujte do šťavy alebo smoothie, poduste na panvici s olejom, (dochuťte mletým korením, cesnakom a podobne). Pridajte ho do šalátov, placiek a polievky, používa sa prakticky rovnako ako špenát, s ktorým sa často aj porovnáva. Skvelé pomôcky do kuchyne a domácnosti môžete nájsť tu.
Pridaj komentár