Povojník batatový

Povojník batatový, (Ipomoea batatas), (Convolvulaceae – pupencovité), cz: Povijnice batátová

Charakteristika

Povojník batatový je tropická trvalá bylina so zhrubnutými koreňovými hľuzami pôvodom zo strednej a južnej Ameriky. Rastlina vytvára podzemné jedlé hľuzy – bataty, podobné zemiakom, ktoré sú významnou zložkou výživy v tropických oblastiach a získali si svojich priaznivcov aj u nás, kde sú známe aj ako „sladké zemiaky“. Existuje veľké množstvo kultivarov a odrôd s rôznou veľkosťou, tvarom či farbou hľúz aj rozdielmi v obsahových látkach. V krajinách mierneho podnebného pásma sa pestujú odrody povojníka batatového ako okrasné popínavé rastliny, vhodné k opore alebo do závesných nádob. Obľúbené sú odrody s citrónovo zelenými alebo tvamo šarlátovými listami, ktoré v spoločnej výsadbe vytvárajú krásny kontrast. Aj ozdobné rastliny vytvárajú pod zemou hľuzy, nad zemou sa zas tvoria dlhé plazivé a ovíjavé stonky, ktoré môžu dosiahnuť aj 1,5 m dĺžku. Na stonkách rastú striedavé jednoduché stopkaté listy, ktoré môžu byť rôzneho tvaru. Niektoré rastliny majú listy srdcovitého tvaru, iné sú 3 – 5 laločné.

Kvety majú zrastenú lievikovitú korunu a dosahujú veľkosť až 5 cm. Môžu byť bielej, ružovej, červenkastej alebo modrej farby. Plod je tobolka.

Rozmnožovanie a výsadba

Rozmnožuje sa vegetatívne pomocou podzemných hľúz. Na jar (v marci) rozrežte dobre prezimované väčšie hľuzy na časti, ktoré budú mať vždy aspoň jedno očko. Následne ich vysaďte do pripraveného substrátu do hĺbky asi 20 cm. Odporúča sa predpestovať si rastliny v primerane veľkých nádobách v skleníku alebo parenisku a po skončení mrazov ich presaďte na miesto určenia. Pareniská a fóliovníky si vyberiete tu. Plytko vysadené bataty vytvoria menej hľúz. Pri výsadbe myslite na to, že rastlina bude potrebovať dostatok priestoru na svoj rast aj na tvorbu hľúz, pri výsadbe do nádob zvoľte primerane veľké nádoby.

Podľa niektorých internetových zdrojov býva úspešné aj zakoreňovanie výhonkov, odstrihnutých z rastliny v jeseni. Umiestnite ich do nádoby s vodou a keď sa objavia korienky, presaďte ich do substrátu a umiestnite na teplé miesto pri okne.

Ako pestovať povojník batatový

Umiestnenie
Rastlinu pestujte na miestach s väčším množstvom rozptýleného svetla, prípadne len s miernym zatienením. Nevhodné je dlhodobé priame slnečné žiarenie a trvalé zatienenie. Pri väčšom nedostatku svetla bledne farba listov. Vyhovuje jej teplo, optimálna teplota je v rozpätí 20 – 30 °C.

Zemina
Nevyžaduje žiadne špeciálne substráty a dobre sa pestuje v bežnej záhradnej zemine. Vhodná je výživná, priepustná zemina s obsahom rašeliny. Nevhodné sú ťažké premokrené pôdy.

Zálievka
Zalievajte mierne. Pokiaľ ho pestujete v nádobe, substrát udržiavajte vlhký, ale nie nadmerne vlhký. Počas vegetačného obdobia pridávajte do zálievky hnojivo so zvýšeným obsahom dusíka na podporu intenzívneho rastu.

Kvitnutie
Zakvitnúť môže od júla do septembra, okrasné kultivary v miernom pásme väčšinou nekvitnú.

Choroby a škodcovia
Zväčša nebýva napádaný škodcami ani chorobami. Príležitostne sa môžu objavovať vošky.

Zazimovanie

Ako už bolo povedané, rastlinu môžete v lete pestovať na záhone, nie je však mrazuvzdorná, preto na zimu treba hľuzy vykopať, inak zamrznú. Pred uskladnením ich nechajte preschnúť a skladujte ich pri teplote 13 – 15 °C. Nižšie teploty by ich mohli poškodiť.

Využitie

Okrasný povojník batatový oživí váš balkón alebo predzáhradku vďaka svojim ozdobným listom. Pôsobí čisto, elegantne a moderne. Pestuje sa v závesných košoch, balkónových debničkách aj na záhonoch, jednotlivo aj v skupinách. Farebne zatraktívni rôzne výsadbové kompozície. Aj hľuzy batatov kúpené v predajniach so zeleninou možno vysadiť do črepníkov a pestovať ako okrasné rastliny. Kvetináče aj všeličo iné si vyberiete tu.


A ešte pár slov o batatoch – hľuzách, ktoré sa v poslednej dobe dostávajú častejšie do nášho jedálnička. Vďaka svojmu vzhľadu a chuti sa im hovorí aj sladké zemiaky a v kuchyni ich môžeme upravovať rovnakým spôsobom. Rôzne praktické pomôcky do kuchyne nájdete tu. Bataty však majú vyššiu výživovú hodnotu ako zemiaky. Okrem jednoduchých škrobov sú bohaté na komplexné sacharidy, vlákninu, beta-karotén, vitamín C, vitamín B6, mangán a draslík. Konzumujú sa varené, pečené, zapekané, grilované či v podobe kaše ako príloha k hlavným jedlám. Sušené hľuzy sa môžu rozomlieť na múku. Hľuzy niektorých kultivarov sa využívajú na výrobu škrobu a liehovín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.