Ricín obyčajný

Ricín obyčajný, (Ricinus communis), (Euphorbiaceae – prýštecovité/ mliečnikovité), cz: Skočec obecný

Ricín obyčajný, (Ricinus communis)

Charakteristika

Ricín obyčajný je mohutná rastlina pôvodom zo severovýchodnej Afriky a juhozápadnej Ázie, kde rastie ako trváci strom až do výšky 12 m. V našich podmienkach sa pestuje ako jednoročná bylina a dorastá do 2 – 2,5 m. Stonka je červenkastá, oblá, dutá a vo vrchnej časti sa bohato rozkonáruje. Listy sú laločnato dlaňovité, zeleno červenkasté. Kvety vyrastajú v metline. Samičie kvety s červenými bliznami sa nachádzajú v hor­nej časti, samčie kvety v dolnej časti súkvetia. Plodom je trojdielna, ostnitá červená tobolka s 3 veľkými hnedo mramorovanými semenami pripomínajúcimi fazuľu. Zrelé tobolky praskajú a semená z nich doslova vyskakujú. Semená sú silne jedovaté pre obsah bielkovinového toxínu ricín, ktorý pôsobí ako bunkový jed. Okrem toho ešte semená obsahujú aj jedovatý alkaloid ricinín. Dávajte preto pozor, aby sa k nim nedostali deti. Kritická dávka požutých surových semien je pre deti 6 a pre dospelého 10 kusov. Spôsobuje vážne hnačky sprevádzané krvácaním, dehydratáciou, kŕčmi a poškodením pečene a obličiek.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa semenami. Pred výsevom ich namočte na 24 – 48 hodín do vody. Rastliny sa predpestovávajú od polovice apríla v kvetináčoch na parapete alebo vo fóliovníku tak, že do jednej nádoby ide jedno semeno. Klíčenie trvá 4 týždne. Počas predpestovania je ideálna teplota 15 – 18°C a vhodná je aj bežná izbová teplota. Aby sa nevyťahovali, zabezpečte im svetlé miesto, nie však priame slnečné žiarenie. Na záhon sa vysádzajú koncom mája, keď už nehrozia ranné mrazy. Koncom mája môžete vysiať ricín aj rovno do pôdy – 2 cm hlboko, predpestované sadenice sú však zvyčajne životaschopnejšie.

Ricín obyčajný, (Ricinus communis)

Ako pestovať ricín

Umiestnenie
Rastlina obľubuje teplé a slnečné stanovište, chránené pred vetrom. Objemné rastliny by sa mohli pod silou vetra váľať. Na slnečnom mieste sa rastlina vyfarbuje do tmavočervených odtieňov, v tieni býva svetlozelenej farby.

Zemina
Ricín obyčajný rastie veľmi rýchlo, preto má aj veľké nároky na živiny či vodu. Vhodná je priepustná humózna zemina bohatá na živiny s veľkou dávkou vyzretého kompostu. Ak ho chcete pestovať v nádobe, zvoľte čo najväčšiu, nech má aspoň 30 cm priemer. Použite výživný substrát a nezabudnite na dobrú drenážnu vrstvu.

Zálievka
Rastlina je náročná na vlahu, pri pestovaní vo väčšej nádobe sa musí zalievať každý deň. V zlej, suchej pôde s prísuškami živorí, môže sa stať, že ani nevykvitne.

Kvitnutie
Kvitne od augusta do októbra. Semená dozrievajú v októbri a novembri.

Využitie

Rastlina sa pestuje v mnohých formách ako okrasná alebo úžitková rastlina. V okrasných záhradách sa uplatní ako solitér a vďaka svojej mohutnosti môže tiež poslúžiť na zakrytie nevzhľadných miest, napríklad kompostu.

Ako úžitková rastlina sa pestuje ricín v teplých oblastiach už od dávnych dôb kvôli ricínovému oleju, ktorý sa získava zo semien (Semen ricini). Zbierajú sa, keď sú úplne dozreté, po dosušení sa vylúpu a za studena vylisujú. Obsahujú až 50 % oleja a tiež jedovatý proteín ricín. Olej je možné terapeuticky použiť až po technologickom spracovaní (čistenie, prevarenie oleja s vodou, zahriatie na 80 °C). Nebezpečný toxín týmto procesom stratí svoju účinnosť. Spracovaný alebo rafinovaný olej už neobsahuje ricín.
Olej sa využíva na technické účely, vo farmaceutickom aj kozmetickom priemysle. V liečebnej praxi sa ricínový olej používa ako silné preháňadlo pri aktútnej zápche. Na dlhodobé použitie nie je vhodný. Podáva sa s teplými, aromatizovanými nápojmi. Dávka pre dospelých je 1 až 2 polievkové lyžice, pre deti 1/2 až 1 čajová lyžička. Olej pôsobí aj proti črevným parazitom. Predávkovanie môže spôsobiť kŕče brucha, nevoľnosť a zvracanie.

Pre svoje lubrikačné schopnosti sa využíva v priemysle ako mazadlo motorov. Je rozpustný v alkohole.

V kozmetike sa využíva v prípravkoch na vlasy, kde sa deklaruje jeho posiľňujúci a vyhladzujúci účinok, ktorý bráni tzv. krepovateniu vlasov. Býva súčasťou krémov, make-upov, pleťových vôd s hydratačnými, antimykotickými a protizápalovými účinkami.

Ricín obyčajný, (Ricinus communis)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.