Slamiha talianska, (Curry)

Slamiha talianska, al. Slamiha úzkolistá, Curry, Slamienka, (Helichrysum italicum al. Helichrysum angustifolium ), (Asteraceae – astrovité), cz: Smil italský

Charakteristika

Slamiha talianska (alebo slamienka) je nízky, trváci, voňavý, bohato rozkonárený polokrík. Vytvára na báze drevnatejúce husté porasty, z ktorých vyrastajú bylinné stonky. Stonky sú husto olistené dlhými úzkymi, čiarkovitými, sediacimi listami strieborno zelenosivej farby. Z pazúch listov vyrastajú nové vetvičky s menšími listami. Listy sú stálozelené, pevné a neopadavé, občas bieloplstnaté.

Rastlina sa vyznačuje výraznou arómou, ktorú šíri do okolia už pri letmom dotyku. Vôňa pripomína kari korenie. Svojím výzorom, hlavne farbou a tvarom listov a kríčkovitým vzrastom, slamiha mnohým pripomína levanduľu. Rovnako ide o stredomorskú bylinu, slamiha má však užšie a jemnejšie listy, úplne odlišnú vôňu aj farbu a tvar kvetov. Jej sýtožlté ihlicovité kvety vyrastajú v polguľovitých súkvetiach na konci byle, v tzv. chocholíkoch. Sú veľké do 8 cm v priemere. Plod je nažka.

Rastlina dorastá do výšky 50 cm. Je mrazuvzdorná do -10 °C.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Semienka sa vysievajú od februára do apríla do skleníkov alebo parenísk. Pareniská a fóliovníky si vyberiete tu. Semená vysejte na povrch substrátu a nezasypávajte, pretože potrebujú na klíčenie svetlo. Zalejte len veľmi opatrne, aby ste ich nevyplavili. Ideálna teplota pre klíčenie je okolo 22°C. Keď rastlinky dorastú do cca 8 cm výšky a nehrozia už mrazy, môžete ich premiestniť von. 

Pri troche šťastia vám zakorení aj stonkový odrezok.

Slamiha talianska (Helichrysum italicum)

Ako pestovať slamihu

Umiestnenie
Slamiha je teplomilná rastlina, dobre sa jej darí na teplých, slnečných stanovištiach, chránených pred zimou a mrazmi. Veľmi dobre znáša horúce slnko.

Zemina
Ideálna zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá. Vhodné sú aj ľahké, piesčité, vápenaté pôdy. Skúsiť môžete substrát určený pre bylinkovú záhradu, ktorý podporí a zvýrazní chuť a arómu byliniek. Substrát si vyberiete tu.

Zálievka
Rastline vyhovuje sucho, nedostatok vlahy jej neprekáža. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda, obzvlášť v zime. Pri výsadbe preto zabezpečte rastline kvalitnú drenáž. Ťažká a podmáčaná pôda by mohla zapríčiniť hnilobu koreňov a tým aj úhyn rastliny.

Starostlivosť
Slamiha je mrazuvzdorná do -10 °C. V severnejších oblastiach sa odporúča rastlinu v zime chrániť nástielkou, aby nevymrzla, alebo ju preniesť na chránené miesto.

Strihanie
Rastlinu priebežne zrezávame počas roka, keď si z nej berieme vetvičky na ochutenie jedál. Raz ročne, cca v marci, ju zrežte hlbšie, aby ste podporili a udržali kompaktný rast a tvorbu nových vetvičiek. Neodporúča sa zrezávať do drevnatých stoniek, iba do bylinných. Nožnice na strihanie byliniek a konárov môžete nájsť tu.

Kvitnutie
Kvitne od mája do augusta

Využitie

Slamiha je výborná korenina v kuchyni, čiastočne v čerstvej, ale hlavne v sušenej podobe. Používa sa na ochutenie omáčok, ryže a polievok, býva súčasťou rôznych bylinkových koreniacich zmesí. Do jedál ju však nedávajte vyvariť, lebo sa z nej uvoľňuje horká, nepríjemná chuť. Pridáva sa do hotového pokrmu v malom množstve napríklad nasucho podrvená v dlaniach. Príjemnú chuť urobí slamiha v soľnej zmesi s inými bylinkami, keď touto zmesou posypeme už hotové jedlo, napríklad šaláty alebo cestoviny. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu.

Kvety slamihy sa sušia a používajú pri výrobe dekorácií a majú aj využitie v boji proti moliam. Sušené, drvené kvety slamihy nasypte do látkového vrecúška a uložte do skrine. Čaj z kvetov slamihy zasa pomáha pri problémoch s močením aj pri problémoch s dýchacími cestami.

Slamiha má využitie aj v kozmetike. Jej esenciálne oleje pomáhajú zlepšiť vzhľad stareckých škvŕn a zjemniť ich sfarbenie. Býva súčasťou prípravkov pre starostlivosť o pleť pre osoby s citlivou kožou, vrátane detí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.