Slamiha talianska, (Curry)

Slamiha talianska, al. Slamiha úzkolistá, Curry, Slamienka, (Helichrysum italicum al. Helichrysum angustifolium ), (Asteraceae – astrovité), cz: Smil italský

Charakteristika

Slamiha talianska (alebo slamienka) je nízky, trváci, voňavý, bohato rozkonárený polokrík. Vytvára na báze drevnatejúce husté porasty, z ktorých vyrastajú bylinné stonky. Stonky sú husto olistené dlhými úzkymi, čiarkovitými, sediacimi listami strieborno zelenosivej farby. Z pazúch listov vyrastajú nové vetvičky s menšími listami. Listy sú stálozelené, pevné a neopadavé, občas bieloplstnaté.

Rastlina sa vyznačuje výraznou arómou, ktorú šíri do okolia už pri letmom dotyku. Vôňa pripomína kari korenie. Svojím výzorom, hlavne farbou a tvarom listov a kríčkovitým vzrastom, slamiha mnohým pripomína levanduľu. Rovnako ide o stredomorskú bylinu, slamiha má však užšie a jemnejšie listy, úplne odlišnú vôňu aj farbu a tvar kvetov. Jej sýtožlté ihlicovité kvety vyrastajú v polguľovitých súkvetiach na konci byle, v tzv. chocholíkoch. Sú veľké do 8 cm v priemere. Plod je nažka.

Rastlina dorastá do výšky 50 cm. Je mrazuvzdorná do -10 °C.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Semienka sa vysievajú od februára do apríla do skleníkov alebo parenísk. Semená vysejeme na povrch substrátu a nezasypávame, pretože potrebujú na klíčenie svetlo. Zalejeme len veľmi opatrne, aby sme ich nevyplavili. Ideálna teplota pre klíčenie je okolo 22 ° C. Keď rastlinky dorastú do cca 8 cm výšky a nehrozia už mrazy, môžeme ich premiestniť von. 

Pri troche šťastia vám zakorení aj stonkový odrezok.

Slamiha talianska (Helichrysum italicum)

Ako pestovať slamihu

Umiestnenie
Slamiha je teplomilná rastlina, dobre sa jej darí na teplých, slnečných stanovištiach, chránených pred zimou a mrazmi. Veľmi dobre znáša horúce slnko.

Zemina
Vhodná zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá. Vhodné sú aj ľahké, piesčité, vápenaté pôdy.

Zálievka
Rastline vyhovuje sucho, nedostatok vlahy jej neprekáža. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda, obzvlášť v zime. Pri výsadbe preto zabezpečíme rastline kvalitnú drenáž. Ťažká a podmáčaná pôda by mohla zapríčiniť hnilobu koreňov a tým aj úhyn rastliny.

Starostlivosť
Slamiha je mrazuvzdorná do -10 °C. V severnejších oblastiach sa odporúča rastlinu v zime chrániť nástielkou, aby nevymrzla, alebo ju preniesť na chránené miesto.

Strihanie
Rastlinu priebežne zrezávame počas roka, keď si z nej berieme vetvičky na ochutenie jedál. Raz ročne, cca v marci, je vhodné rastlinu zrezať hlbšie, aby sme podporili a udržali kompaktný rast a tvorbu nových vetvičiek. Neodporúča sa zrezávať do drevnatých stoniek, iba do bylinných.

Kvitnutie
Kvitne od mája do augusta

Využitie

Slamiha je výborná korenina v kuchyni, v čerstvej ale hlavne v sušenej podobe. Používa sa na ochutenie omáčok, ryže a polievok, býva súčasťou rôznych bylinkových koreniacich zmesí. Využívajú sa jednotlivé uzučké listy alebo aj celé mladé stonky. Do pokrmu sa pridávajú v malom množstve nasucho podrvené v dlaniach. Vo väčšom množstve a dlhšom varení by spôsobili horkú chuť v jedle. Príjemnú chuť urobí slamiha v soľnej zmesi s inými bylinkami, keď touto zmesou posypeme už hotové jedlo.

Kvety slamihy sa sušia a používajú pri výrobe dekorácií a majú aj využitie v boji proti moliam. Sušené, drvené kvety slamihy nasypte do látkového vrecúška a uložte do skrine. Čaj z kvetov slamihy zasa pomáha pri problémoch s močením a pri problémoch s dýchacími cestami.

Slamiha má využitie aj v kozmetike. Jej esenciálne oleje pomáhajú zlepšiť vzhľad stareckých škvŕn a zjemniť ich sfarbenie. Býva súčasťou prípravkov pre starostlivosť o pleť pre osoby s citlivou kožou vrátane detí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.