Slamiha talianska, (Curry)

Slamiha talianska, al. Slamiha úzkolistá, Curry, Slamienka, (Helichrysum italicum al. Helichrysum angustifolium ), (Asteraceae – astrovité), cz: Smil italský

Slamiha talianska (Helichrysum italicum)
Slamiha talianska (Helichrysum italicum)

Charakteristika

Slamiha talianska (alebo slamienka) je nízky, trváci, voňavý, bohato rozkonárený polokrík. Vytvára na báze drevnatejúce husté porasty, z ktorých vyrastajú bylinné stonky. Stonky sú husto olistené dlhými úzkymi, čiarkovitými, sediacimi listami strieborno zelenosivej farby. Z pazúch listov vyrastajú nové vetvičky s menšími listami. Listy sú stálozelené, pevné a neopadavé, občas bieloplstnaté.

Rastlina sa vyznačuje výraznou arómou, ktorú šíri do okolia už pri letmom dotyku. Vôňa pripomína kari korenie. Svojím výzorom, hlavne farbou a tvarom listov a kríčkovitým vzrastom, slamiha mnohým pripomína levanduľu. Rovnako ide o stredomorskú bylinu, slamiha má však užšie a jemnejšie listy, úplne odlišnú vôňu aj farbu a tvar kvetov. Jej sýtožlté ihlicovité kvety vyrastajú v polguľovitých súkvetiach na konci byle, v tzv. chocholíkoch. Sú veľké do 8 cm v priemere. Plod je nažka.

Rastlina dorastá do výšky 50 cm. Je mrazuvzdorná do -10 °C.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Semienka sa vysievajú od februára do apríla do skleníkov alebo parenísk. Semená vysejeme na povrch substrátu a nezasypávame, pretože potrebujú na klíčenie svetlo. Zalejeme len veľmi opatrne, aby sme ich nevyplavili. Ideálna teplota pre klíčenie je okolo 22 ° C. Keď rastlinky dorastú do cca 8 cm výšky a nehrozia už mrazy, môžeme ich premiestniť von. 

Ako pestovať slamihu

Umiestnenie
Slamiha je teplomilná rastlina, dobre sa jej darí na teplých, slnečných stanovištiach, chránených pred zimou a mrazmi. Veľmi dobre znáša horúce slnko.

Zemina
Vhodná zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá. Vhodné sú aj ľahké, piesčité, vápenaté pôdy.

Zálievka
Rastline vyhovuje sucho, nedostatok vlahy jej neprekáža. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda, obzvlášť v zime. Pri výsadbe preto zabezpečíme rastline kvalitnú drenáž. Ťažká a podmáčaná pôda by mohla zapríčiniť hnilobu koreňov a tým aj úhyn rastliny.

Starostlivosť
Slamiha je mrazuvzdorná do -10 °C. V severnejších oblastiach sa odporúča rastlinu v zime chrániť nástielkou, aby nevymrzla, alebo ju preniesť na chránené miesto.

Strihanie
Rastlinu priebežne zrezávame počas roka, keď si z nej berieme vetvičky na ochutenie jedál. Raz ročne, cca v marci, je vhodné rastlinu zrezať hlbšie, aby sme podporili a udržali kompaktný rast a tvorbu nových vetvičiek. Neodporúča sa zrezávať do drevnatých stoniek, iba do bylinných.

Kvitnutie
Kvitne od mája do augusta

Využitie

Slamiha je výborná korenina v kuchyni, v čerstvej aj sušenej podobe. Používa sa na ochutenie omáčok, ryže a polievok, býva súčasťou rôznych bylinkových koreniacich zmesí. Využívajú sa jednotlivé uzučké listy alebo aj celé mladé stonky. Do pokrmu sa pridávajú počas varenia, pred podávaním sa odstraňujú.

Kvety slamihy sa sušia a používajú pri výrobe dekorácií a majú aj využitie v boji proti moliam. Sušené, drvené kvety slamihy nasypte do látkového vrecúška a uložte do skrine. Čaj z kvetov slamihy zasa pomáha pri problémoch s močením a pri problémoch s dýchacími cestami.

Slamiha má využitie aj v kozmetike. Jej esenciálne oleje pomáhajú zlepšiť vzhľad stareckých škvŕn a zjemniť ich sfarbenie. Býva súčasťou prípravkov pre starostlivosť o pleť pre osoby s citlivou kožou vrátane detí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.