Vavrín pravý, bobkový list, (Laurus nobilis), (Lauraceae – vavrínovité), en: bay laurel, sweet bay, true laurel, grecian laurel
Charakteristika
Vavrín pravý je vždyzelený krík alebo menší strom, ktorého prirodzeným prostredím sú pobrežné oblasti Stredozemného mora. Listy má tmavozelené, tvrdé a kožovité, na lícnej strane sú tmavšie ako na rube. Tvar majú predĺžený, oválny až kopijovitý. Majú zvlnené okraje a charakteristickú vôňu a trpkú, korenisto horkú chuť.
Na jar kvitne žltkasto bielymi, prípadne zeleno bielymi kvetmi a v staršom veku má aj plody -tmavé bobule.
Rastlina má svoje pevné miesto v gréckej aj rímskej mytológii. Vavrínovým vencom sa dekorovali hlavy vojnových víťazov, básnikov aj antických spisovateľov, neskôr olympijských víťazov. Vence je možné vidieť na zachovaných sochách a bustách, aj starých obrazoch. Zelený vavrínový veniec s plodmi je súčasťou štátneho znaku Grécka.
Rozmnožovanie
Vavrín sa rozmnožuje semenami a tiež si ho môžete rozmnožiť cca 10 – 20 cm dlhými odrezkami na jar alebo na jeseň. Odstráňte spodné listy, aby po vysadení neboli pod zemou. Po prípadnom ošetrení stimulátorom zakoreňovania zapichnite odrezky do substrátu a polejte. Počas celej doby zakoreňovania udržujte substrát vlhký. Pre zvýšenie úspešnosti, ak máte tú možnosť, umiestnite zakoreňujúce sa odrezky do fóliovníka alebo pareniska.
Ako pestovať bobkový list
Umiestnenie
Vyhovuje mu slnko aj polotieň. Ideálna je chránená poloha na priamom slnku. Neznesie silnejšie mrazy, preto sa v našich podmienkach na zimu zvykne prenášať do vnútorných priestorov.
Zemina
Doprajte mu zeminu bohatú na živiny, priepustnú a humóznu. Vo všeobecnosti však na pôdu nie je náročný. V prípade potreby mu môžete pridať do pôdy trochu piesku a rašeliny.
Zálievka
Odporúča sa stredná zálievka, hlavne pri mladých a čerstvo zasadených kríkoch a rastlinách pestovaných v nádobách. Staršia, dobre uchytená a zakorenená rastlina potom odolá aj suchu.
Kvitnutie
Kvitne od marca do apríla.
Choroby a škodcovia
Vyskytnúť sa môže antraknóza, choroba hubovitého pôvodu, ktorá spôsobuje škvrnitosť a vädnutie listov a výhonkov aj vädnutie semenáčikov. Listy po napadnutí predčasne usychajú a opadávajú. Pomôže postrek proti hubovitým chorobám. Napadnúť ho môžu aj roztočce, ktoré sa zvyčajne vyskytujú na interiérových rastlinách pestovaných v suchom prostredí. Napadnutie sa prejavuje striebristými fľakmi na vrchnej strane listov.
Strihanie
Vavrín pravý môžete pestovať ako hustý krík v záhrade, kde mu viete zabezpečiť teplotu neklesajúcu pod -5°C. Rastie pomerne rýchlo, v prirodzenom prostredí dorastá do výšky aj 5m. U nás sa pestuje prevažne vo vegetačných nádobách, v ktorých sa mu výška udržuje pravidelným strihom. Rez znáša veľmi dobre. Skracovať ho môžete prakticky kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Ideálne je zostrihávať jednotlivé konáriky a výhonky ručne pomocou bežných záhradníckych nožníc. Vhodné nožnice na strihanie konárov nájdete tu. Vavrín sa zvykne pestovať aj na kmienku. Jednotlivé lístky na použitie v kuchyni môžete zbierať kedykoľvek.
Zazimovanie
Ako už bolo spomenuté, ak vo vašej záhrade hrozia mrazy pod -5°C, je lepšie vavrín pestovať v nádobe, ktorú na zimu prenesiete do svetlých priestorov chránených pred mrazom. Vhodné sú pivnice, skleníky, zimné záhrady alebo chladné vstupné chodby.
Využitie
Sušené ale aj čerstvé listy sa pod názvom bobkový list používajú ako korenina v kuchyni. Zaujímavé je, že ani dlhším skladovaním nestrácajú svoju chuť a arómu. Pridávajú sa do polievok, omáčok, kyslých jedál, pri zaváraní uhoriek alebo varení a spracovávaní húb, rýb, či zeleninových jedál. Listy sa pridávajú do varenia vcelku a pred servírovaním sa odstraňujú. Pre svoju výraznú chuť sa používajú skôr úsporne.