Zelenec chochlatý

Zelenec chochlatý, chlorofytum, (Chlorophytum comosum), (Asparagaceae – asparágovité), cz: Zelenec chocholatý, en: Spider plant Spider ivy, Ribbon plant, Hen and chickens.

Zelenec chochlatý, chlorofytum, (Chlorophytum comosum)

Charakteristika

Zelenec chochlatý je vždyzelená kvitnúca trvalá rastlina. Pochádza z južnej Afriky, ale naturalizovaný bol aj v iných častiach sveta, napríklad v západnej Austrálii. U nás sa pre svoju nenáročnosť a otužilosť stal obľúbenou interiérovou rastlinou pestovanou v kanceláriách aj domácnostiach. Najbežnejšie pestovaný kultivar je Chlorophytum comosum ‚Vittatum‘.

Rastlina dorastá do výšky 25 – 60 cm. Má hľuzovité korene a dlhé, úzke, akoby trávovité listy dosahujúce dĺžku 20–45 cm. Listy sú klenuté a vytvárajú hustý trs. Po celej dĺžke majú uprostred krémovo biely pruh. Na jar a v lete vyrastajú z trsu dlhé, žlté, drôtovito pevné a tiež klenuté stonky, ktoré sú zväčša dlhšie ako listy. Na koncoch stoniek sa pozvoľna tvoria rozvetvené súkvetia z malých zelenkasto bielych stopkatých kvietkov. V súkvetiach sa postupne tvoria malé dcérske rastliny. Každá z nich je miniatúrnym trsom svetlo pásikavých listov. Keď sa týmto rastlinkám vyvinú korene, je možné ich oddeliť od materskej rastliny a zasadiť samostatne.

Rozmnožovanie

Ako už bolo spomenuté, rastlinu si jednoducho rozmnožíte oddelením dcérskych výhonkov, keď už majú vyvinuté korene. Zvoliť môžete jeden z týchto postupov: Oddeľte dobre vyvinutú rastlinku na odnoži a vložte ju do vody, kým sa nevyvinú silnejšie korene, alebo nechajte mladé rastlinky spojené s materskou rastlinou a vložte ich do zeminy v prichystanom novom kvetináči. Keď do zeminy zakorenia, môžete ich odstrihnúť od materskej rastliny.

Počas presádzania môžete rozdeliť trs rastliny na dve časti a takto získate dve samostatné rastliny. Postupujte opatrne a dbajte na to, aby obidve časti mali zachované dostatočné množstvo koreňov. Kvetináče aj všeličo iné si určite vyberiete tu.

Zelenec chochlatý, chlorofytum, (Chlorophytum comosum)

Ako pestovať zelenec

Umiestnenie
Od skorej jari do neskorej jesene pestujte rastlinu na jasnom filtrovanom svetle, na zimu ju preneste na priame slnečné svetlo. Dostatok svetla má pozitívny vplyv na pekné kontrastné vyfarbenie listov. Odporúča sa normálna izbová teplota so zimným minimom 7°C.

Zemina
Vhodný je bežný hlinitý substrát, ale dobre rastie v akejkoľvek zemine, dokonca aj len vo vode.

Zálievka
Na jar a v lete udržujte zeminu stále vlhkú, v zime zálievku zmiernite.

Vlhkosť vzduchu
Rastlina uprednostňuje vyššiu vlhkosť vzduchu. V teplom prostredí ju občas sprejujte mäkkou vodou, alebo postavte kvetináč do blízkosti vodného difuzéra, ktorý premieňa vodu na jemnú vodnú paru. Viacfunkčné difuzéry, ktoré sú zároveň štýlovým interiérovým doplnkom, si vyberiete tu.

Hnojenie
Najlepší čas na hnojenie je od jari do jesene, keď rastliny rastú a kvitnú. Použite hnojivo určené pre izbové rastliny. Vyberiete si ho tu. Postupujte podľa pokynov na obale produktu a nepoužívajte viac, ako odporúčajú pokyny, mohlo by dôjsť k poškodeniu koreňov. Štandardne sa odporúča pridávať tekuté hnojivo do zálievky každých 14 dní. Rastlinu nehnojte pár týždňov po presadení.

Kvitnutie
Kvitne na jar a v lete.

Pestovateľské rady

Rastlinu presádzajte na jar, keď sa na dne otvoru v kvetináči objavujú korene. Zhrubnuté belavé koreňové útvary v priebehu času vytláčajú tiež zeminu v kvetináči nahor. Počas presádzania na to myslite a nechajte dostatok priestoru medzi okrajom kvetináča a zeminou.

Zelenec sa zvykne pestovať v závesných kvetináčoch alebo košíkoch v blízkosti presvetleného okna. Pri takomto pestovaní majú poplazy dostatok priestoru na svoj vývoj a rastlina prostredníctvom dcérskych rastliniek vytvára efektný kaskádovitý útvar. Do kvetináča môžete upevniť kruhovú oporu a súkvetia, prípadne mladé rastlinky okolo nej ovíjať a vyväzovať.

Ak vašej rastline hnednú špičky listov, spôsobiť to mohlo dlhodobejšie pestovanie v príliš teplom a suchom prostredí, prípadne jej preschol substrát. Prospeje jej zvýšenie vlhkosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.