Bazalka pravá

Bazalka pravá, Ocimum basilicum, (Hluchavkovité – Lamiaceae), ľudové názvy: bazalienka, bazalika, štubrík, bazalička, en: Basil, fr: Basilic

Charakteristika

Bazalka pravá je jednoročná alebo trváca bylina s hranatou, niekedy rozkonárenou stonkou. Na stonke rastú protistojné, vajcovitooválne, celistvookrajové, stopkaté listy. Z pazúch listov vyrastajú ďalšie listy a neskôr, v hornej časti stonky, malé kvietky. Tie mávajú bielu, žltkastú alebo ružovkastú farbu. Plody sú tvrdky. Celá rastlina typicky príjemne vonia. Bazalka pochádza z tropických oblastí centrálnej Afriky a juhovýchodnej Ázie, kde rastie ako trváca bylina, u nás sa pestuje ako jednoročná bylinka v kvetináčoch alebo v záhradách.

Rozmnožovanie a výsev

Pestuje sa zo semienok. Bazalku vysievame do kvetináčov najlepšie v marci až apríli. Výsev priamo na záhon je možný až po pominutí rizika mrazov, ktoré by bazalka nezniesla. Semená nasypeme riedko na povrch substrátu a zľahka pritlačíme. Kvetináč umiestnime na svetlé miesto a substrát udržujeme mierne vlhký. Nové rastlinky vyklíčia v priebehu mesiaca.

Bazalka sa dá rozmnožiť aj z vrcholových odrezkov, ktoré sa nechajú zakoreniť v nádobe s vodou. Potom ich už stačí presadiť do substrátu.

Údaje pre pestovateľov

Umiestnenie: Bazalke vyhovuje dlhé slnečné leto. Rastlinu umiestnime na slnečné stanovište, chránené pred vetrom. Ideálne je pestovať ju v samozavlažovacích nádobách. Bazalka nemá rada zimu a už vôbec nie mráz. V chladnom vlhkom počasí často trpí na rôzne plesne.

Odporúča sa v záhrade vysadiť ju vedľa paradajok. Majú rovnaké nároky na životné podmienky (výživná, vlhká pôda, slnko). Bazalka ochráni paradajky (aj uhorky) pred hubovitými chorobami a paradajkám zintenzívni vôňu.

Zemina: Bazalka obľubuje priepustný, výživný substrát. Pôdu jej doprajeme humóznu, priepustnú, s dostatkom vápnika. Vhodné je vmiešať do zeme trochu perlitu.

Zálievka: Bazalka potrebuje pravidelnú primeranú zálievku. Dávame pozor, aby pôda nevyschla, pretože bazalka by potom mala tuhé a kožovité listy. Zálievku robíme ku koreňom, nikdy nie na listy, mohli by sa na nich vytvoriť nepekné čierne škvrny.

Ak necháme bazalke vyschnúť pôdu, dosť rýchlo nám rastlina zvädne a ovisne, hlavne ak ju pestujeme v malej nádobe. Po výdatnej zálievke sa ešte zvykne pozviechať. Niektoré zdroje uvádzajú, že tento stres sa môže odzrkadliť na kvalite lístkov, ktoré nebudú také aromatické a lahodné. Preto je lepšie nenechať ju preschnúť.

Choroby a škodcovia): Bazalka môže hlavne v chladných a vlhkých časoch trpieť listovým ochorením Plesňou sivou (Botrytis cinerea), čierne škvrny na listoch bývajú spôsobené hubami rodu Colletotrichum.

Starostlivosť: Pri pestovaní bazalky sa odporúča rastlinku zaštipovať. To podporí tvorbu mladých výhonkov a mladých lístkov, ktoré sú najlepšie. Vyštipovať treba mladé lístky, vrcholky výhonkov aj kvetné púčiky, aby sa rastlina nevysilovala kvitnutím.

Kvitnutie: Bazalka kvitne od júna do septembra.

Zber vňate: Aromatické listy môžeme otrhávať kedykoľvek počas celej doby vegetácie až do doby kvitnutia (jún až júl),( pokiaľ sme rastlinu nezaštipovali). Akonáhle sa na rastline objavia prvé kvety, treba vňať zožať. V tejto dobe má totiž najviac aromatických látok. Krík zrežeme až pri zemi a vňať spracujeme. Ak bazalku zalievame ďalej, pri troche šťastia sa môžeme tešiť na ďalšiu úrodu.

Zber vňate na liečebné účely: V čase plného kvitnutia sa odrežú horné časti stonky (Herba basilici). Zber sa môže opakovať viackrát za rok. Vňať sa suší v tieni alebo v sušiarňach pri teplotách do 40°C. Droga aromaticky vonia a chutí slano.

Využitie bazalky

Využíva sa najmä v kuchyni ako korenina. Najchutnejšia je čerstvá, ale aj mrazením si zachováva svoje chuťové vlastnosti. Do jedál sa pridáva na poslednú chvíľu a nesmie sa variť, lebo varenie zničí jej chuť a arómu.

Aj sušením sa stráca väčšina bazalkovej chuti. Sušená bazalka nechutí bazalkovo, dalo by sa povedať, že pripomína seno.

Bazalka sa výborne hodí k paradajkám v rôznej forme úpravy, či už čerstvým, spracovaným s cestovinami, paradajkovým polievkam, šťavám a omáčkam. Výborne dochutí aj jedlá s cuketou, baklažánom a tofu. Pridáva sa do pesta a na pizzu. Bazalkou taktiež koreníme ryby. Je vhodnou šúčasťou niektorých koreniacich zmesí, bylinkového masla, prípadne bylinkového oleja či octu.

Bazalka má aj protiplesňové a repelentné vlastnosti. V kvetináči na okne poslúži ako ochrana pred otravnými muchami.

Liečivé vlastnosti

Bazalka obsahuje hlavne silicu, triesloviny, flavonoidy, glykozidy a saponín. Účinné látky miernia chronické žalúdočné katary a bolesti v oblasti žalúdka a pomáhajú proti nadúvaniu a zápche. Zápar, ktorý sa pripravuje z 2 čajových lyžičiek drogy na šálku vody, pomáha aj pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, čiernom kašli a zápaloch močových ciest. Zvonka sa bazalka používa na prípravu osviežujúcich kúpeľov, ako obklad na ťažko sa hojace rany a ako kloktadlo.

Bazalke sa pripisuje schopnosť povzbudzovať chuť do jedla a zlepšovať trávenie.

Nevhodná je pre tehotné a dojčiace ženy a na dlhodobé užívanie.

Príbuzné druhy

Bazalka má vyše 40 druhov, okrem bazalky pravej sa pestuje bazalka malolistá, veľkolistá, s tmavopurpurovými listami, pre špeciálnu vôňu a chuť sú vypestované odrody pikantnej, mätovej, anízovej, citrónovej, či škoricovej bazalky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.