Bazalka pravá

Bazalka pravá, Ocimum basilicum, (Hluchavkovité – Lamiaceae), ľudové názvy: bazalienka, bazalika, štubrík, bazalička, en: Basil, fr: Basilic

Bazalka pravá

Charakteristika

Bazalka pravá je jednoročná alebo trváca bylina s hranatou, niekedy rozkonárenou stonkou. Na stonke rastú protistojné, vajcovitooválne, celistvookrajové, stopkaté listy. Z pazúch listov vyrastajú ďalšie listy a neskôr, v hornej časti stonky, malé kvietky. Tie mávajú bielu, žltkastú alebo ružovkastú farbu. Plody sú tvrdky. Celá rastlina typicky príjemne vonia. Bazalka pochádza z tropických oblastí centrálnej Afriky a juhovýchodnej Ázie, kde rastie ako trváca bylina, u nás sa pestuje ako jednoročná bylinka v kvetináčoch alebo v záhradách.

Rozmnožovanie a výsev

Pestuje sa zo semienok. Bazalku vysievame do kvetináčov najlepšie v marci až apríli. Výsev priamo na záhon je možný až po pominutí rizika mrazov, ktoré by bazalka nezniesla. Semená nasypeme riedko na povrch substrátu a zľahka pritlačíme. Kvetináč umiestnime na svetlé miesto a substrát udržujeme mierne vlhký. Nové rastlinky vyklíčia v priebehu mesiaca.

Bazalka sa dá rozmnožiť aj z vrcholových odrezkov, ktoré sa nechajú zakoreniť v nádobe s vodou. Potom ich už stačí presadiť do substrátu.

Bazalka pravá
Bazalka pravá

Pestovanie bazalky

Umiestnenie
Bazalke vyhovuje dlhé slnečné leto. Rastlinu umiestnime na slnečné stanovište, chránené pred vetrom. Ideálne je pestovať ju v samozavlažovacích nádobách. Bazalka nemá rada zimu a už vôbec nie mráz. V chladnom vlhkom počasí často trpí na rôzne plesne.

Odporúča sa v záhrade vysadiť ju vedľa paradajok. Majú rovnaké nároky na životné podmienky (výživná, vlhká pôda, slnko). Bazalka ochráni paradajky (aj uhorky) pred hubovitými chorobami a paradajkám zintenzívni vôňu.

Zemina
Obľubuje priepustný, výživný substrát. Pôdu jej doprajeme humóznu, priepustnú, s dostatkom vápnika. Vhodné je vmiešať do zeme trochu perlitu.

Zálievka
Bazalka potrebuje pravidelnú primeranú zálievku. Dávame pozor, aby pôda nevyschla, pretože bazalka by potom mala tuhé a kožovité listy. Zálievku robíme ku koreňom, nikdy nie na listy, mohli by sa na nich vytvoriť nepekné čierne škvrny.

Ak necháme bazalke vyschnúť pôdu, dosť rýchlo nám rastlina zvädne a ovisne, hlavne ak ju pestujeme v malej nádobe. Po výdatnej zálievke sa ešte zvykne pozviechať. Niektoré zdroje uvádzajú, že tento stres sa môže odzrkadliť na kvalite lístkov, ktoré nebudú také aromatické a lahodné. Preto je lepšie nenechať ju preschnúť.

Choroby a škodcovia
Bazalka môže hlavne v chladných a vlhkých časoch trpieť plesňovým ochorením listov (Pleseň sivá – Botrytis cinerea), čierne škvrny na listoch bývajú spôsobené hubami rodu Colletotrichum.

Starostlivosť
Pri pestovaní bazalky sa odporúča rastlinku zaštipovať. To podporí tvorbu mladých výhonkov a mladých lístkov, ktoré sú najlepšie na konzumáciu. Vyštipovať treba mladé lístky, vrcholky výhonkov aj kvetné púčiky, aby sa rastlina nevysilovala kvitnutím.

Kvitnutie
Bazalka kvitne od júna do septembra.

Zber vňate
Aromatické listy môžeme otrhávať kedykoľvek počas celej doby vegetácie až do doby kvitnutia (jún až júl),( pokiaľ sme rastlinu nezaštipovali). Akonáhle sa na rastline objavia prvé kvety, treba vňať zožať. V tejto dobe má totiž najviac aromatických látok. Krík zrežeme až pri zemi a vňať spracujeme. Ak bazalku zalievame ďalej, pri troche šťastia sa môžeme tešiť na ďalšiu úrodu.

Zber vňate na liečebné účely
V čase plného kvitnutia sa odrežú horné časti stonky (Herba basilici). Zber sa môže opakovať viackrát za rok. Vňať sa suší v tieni alebo v sušiarňach pri teplotách do 40°C. Droga aromaticky vonia a chutí slano.

Využitie bazalky

Využíva sa najmä v kuchyni ako korenina. Najchutnejšia je čerstvá, ale aj mrazením si zachováva svoje chuťové vlastnosti. Do jedál sa pridáva na poslednú chvíľu a nesmie sa variť, lebo varenie zničí jej chuť a arómu.

Sušením sa stráca väčšina bazalkovej chuti. Sušená bazalka nechutí bazalkovo, dalo by sa povedať, že pripomína seno.

Bazalka sa výborne hodí k paradajkám v rôznej forme úpravy, či už čerstvým, spracovaným s cestovinami, paradajkovým polievkam, šťavám a omáčkam. Výborne dochutí aj jedlá s cuketou, baklažánom a tofu. Pridáva sa do pesta a na pizzu. Bazalkou taktiež koreníme ryby. Je vhodnou šúčasťou niektorých koreniacich zmesí aj bylinkového masla. Používa sa na výrobu bylinkového oleja či octu, podobne ako estragón alebo oregáno.

Bazalka má aj protiplesňové a repelentné vlastnosti. V kvetináči na okne poslúži ako ochrana pred otravnými muchami.

Liečivé vlastnosti

Bazalka obsahuje hlavne silicu, triesloviny, flavonoidy, glykozidy a saponín. Účinné látky miernia chronické žalúdočné katary a bolesti v oblasti žalúdka a pomáhajú proti nadúvaniu a zápche. Zápar, ktorý sa pripravuje z 2 čajových lyžičiek drogy na šálku vody, pomáha aj pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, čiernom kašli a zápaloch močových ciest. Zvonka sa bazalka používa na prípravu osviežujúcich kúpeľov, ako obklad na ťažko sa hojace rany a ako kloktadlo.

Bazalke sa pripisuje schopnosť povzbudzovať chuť do jedla a zlepšovať trávenie.

Nevhodná je pre tehotné a dojčiace ženy a na dlhodobé užívanie.

Príbuzné druhy

Bazalka má vyše 40 druhov, okrem bazalky pravej sa pestuje bazalka malolistá, veľkolistá, s tmavopurpurovými listami, pre špeciálnu vôňu a chuť sú vypestované odrody pikantnej, mätovej, anízovej, citrónovej, či škoricovej bazalky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.