Pamajorán obyčajný, oregano

Pamajorán obyčajný, Oregano, Dobrá myseľ, (Origanum vulgare), (Hluchavkovité – Lamiaceae), cz: Dobromysl obecná

Pamajorán obyčajný

Charakteristika

Pamajorán obyčajný je trváca aromatická kríčkovitá bylina, dorastajúca do výšky 50 cm. Má priamu stonku s protistojnými vajcovitými listami. Stonka sa rozkonáruje z pazúch listov. Každý konár je ukončený vejárovitou metlinou fialkastých alebo ružovkastých kvetov. Plody sú tvrdky. Po čase spodné konáriky drevnatejú. Pamajorán sa používa ako korenina na dochutenie jedál, je známy pod názvom oregano.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Semená sa voľne vysievajú do pôdy na slnečnom mieste. Klíčia pomaly. Ľahko sa rozmnožuje aj delením trsov na jar a v jeseni. Môžeme si ho namnožiť aj potápaním na jar. Potápanie prevedieme nasledovne: Výhonky staršej rastliny opatrne ohneme a drevnatou časťou prichytíme k pôde tak, aby nad povrchom pôdy ostali 2 – 3 púčiky. Prichytávame ich drôtikom v tvare U, prípadne prisypeme primerane zeminou. Výhonok po niekoľkých týždňoch zakorení, potom ho oddelíme nožnicami od pôvodnej materskej dreviny a vysadíme na trvalé miesto do záhrady. Rastlina môže takto zakoreniť aj bez našej pomoci.

Pamajorán obyčajný

Údaje pre pestovateľov

Umiestnenie
Pamajorán je teplomilná rastlina, vie sa však prispôsobiť aj chladnejším oblastiam. Dobre sa jej darí na teplých, suchých slnečných stanovištiach.

Zemina
Vhodná zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá s prídavkom vápnika. Pamajorán sa dá pestovať aj v skalke.

Zálievka
Rastline vyhovuje sucho. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda, obzvlášť v zime. Pri výsadbe preto pamajoránu zabezpečíme kvalitnú drenáž. Zalievať rastlinu treba pri vysievaní, po presadení a po zbere.

Starostlivosť
Pamajorán je mrazuvzdorný a nepotrebuje špeciálnu ochranu pred zimou. Ak sa nám zdá, že rastlina už neprosperuje, riešením je presadiť ju na iné miesto.
Každoročne po odkvitnutí je vhodné rastlinu hlbšie zrezať, aby sme podporili a udržali kompaktný rast.

Kvitnutie
Pamajorán kvitne v júli a auguste.

Zber vňate
Vňať (Herba origani) sa na liečebné účely zbiera celá. Zbiera sa teda kvitnúca vňať alebo len kvetné vŕšky tesne pred plným rozkvetom. Zber sa uskutočňuje na začiatku kvitnutia v obedňajších hodinách. Rastlina opäť obrastie a možno ju zase zbierať. Materiál sušíme na suchom, tienistom a dobre vetranom mieste. Usušená vňať aromaticky vonia a chutí horko. Uskladňuje sa v suchu v uzavretých nádobách.

Využitie oregána

Pamajorán je významná korenina v kuchyni v čerstvej aj sušenej podobe. Používa sa na ochutenie omáčok, dresingov, cestovín, pizze, zemiakov (hranoliek), rýb, dusenej zeleniny, čerstvých šalátov. Býva súčasťou rôznych koreniacich zmesí a pridáva sa aj do bylinkového masla, spolu so saturejkou, petržlenom, tymiánom a podobne.

Liečivé vlastnosti

Pamajorán obyčajný sa kedysi považoval za takmer univerzálny liečivý prostriedok. Obsahuje silicu s hlavnou zložkou tymolom, horčiny, triesloviny, živicu a minerálne látky. Nachádza sa v čajoch proti kašlu, pretože pôsobí dezinfekčne, uvoľňuje hlieny a potláča kŕčovité záchvaty. Používa sa aj proti žalúdočným a žlčníkovým ťažkostiam a hnačkám. Podporuje chuť do jedla. čaj sa pripravuje z 1 čajovej lyžičky drogy na šálku vody. Pôsobí proti nervovej slabosti, proti stavom vyčerpania organizmu a užíva sa aj pri sexuálnych poruchách. Zvonku sa pamajorán používa na prípravu kloktadiel, kúpeľov a na inhaláciu.

Príbuzné druhy

Majorán záhradný (Origanum majorana, al. Majorana hortensis Moench), majoránka je jednoročná, niekedy aj dvojročná bylina, veľmi podobná oregánu. Listy má užšie a menšie a vzrastom je trochu útlejšia v porovnaní s pamajoránom. Celá rastlina príjemne špecificky vonia. Používa sa ako liečivá bylina a korenina v kuchyni. Je neodmysliteľnou súčasťou niektorých jedál, ako napríklad kelová polievka alebo zemiakové placky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.