Dula podlhovastá

Dula podlhovastá, (Cydonia oblonga), (Rosaceae – ružovité)

Dula podlhovastá, Cydonia oblonga (Rosaceae – Ružovité)
Dula podlhovastá

Charakteristika

Dula je okrasný aj úžitkový, opadavý, mrazuvzdorný ker alebo strom. Môže narásť do výšky 4 – 8 metrov, rada sa tiež rozrastá do šírky. Kvitne koncom apríla a v máji. Má pomerne veľké, ružovosfarbené kvety, ktoré rastú na krátkych stopkách. Kvietky príjemne voňajú. Listy duly sú striedavé, vajcovité a na rube plstnaté. Občas bývajú plstnaté aj na lícovej strane.

Plody sú žlté, voňavé a plstnaté malvice, ktoré dozrievajú na konci leta, resp. v jeseni. Veľkosťou a čiastočne aj tvarom pripomínajú plstnaté jablká. Za surova však nie sú jedlé, sú veľmi tvrdé a trpké. Svojou vôňou dokážu prevoňať priestor, ak si z nich niekoľko dekoračne naaranžujeme do misy, v rámci jesennej výzdoby.

Dula pochádza z kaukazkej oblasti, a pre svoju nenáročnosť sa dá prakticky pestovať v celej Európe. Na dozretie plodov však potrebuje dostatok slnka. V staroveku boli dule symbolom šťastia, plodnosti a lásky a patrili k obľúbeným liečivým rastlinám. Dula sa spomína aj v gréckych bájach a povestiach.

Odnožovanie

Dula, podobne ako orgován, pomerne silno obrastá výhonkami, ktoré sa šíria do okolia a splanievajú. Jednoročný výhonok môžeme oddeliť, presadiť a vypestovať z neho nový krík, ktorý nám zakvitne cca za 4 – 5 rokov. Ale tiež bude odnožovať, čo nie je žiadúce, hlavne ak máme malú záhradku.

Ako pestovať dulu

Umiestnenie
Dula je nenáročná drevina, tolerujúca slnečné aj tienisté stanovištia. Na tvorbu kvetov a dozrievanie plodov však potrebuje dostatok slnka a horúce leto. Je to rastlina mierneho teplého pásma, čiže potrebuje aj obdobie chladu, aby mohla ďalšiu sezónu kvitnúť.

Zemina
Vhodná je hlinitá až hlinitopiesočnatá pôda, ale dula je na pôdu nenáročná a prispôsobí sa takmer každej.

Zálievka
Pri mladých a čerstvo zasadených kríkoch dbáme na primeranú zálievku, aby rastlina dobre zakorenila. Inak je to krík, ktorému sucho nevadí a netreba ho zalievať.

Starostlivosť
Znesie silné zastrihávanie aj dlhé obdobie bez prerezávania. Tým, že odnožuje, vytvára husté kríky. Ak ju však chceme pestovať kvôli plodom, je vhodnejšie ju vytvarovať na jednom kmienku ako strom. Rastlina je samoopelivá.

Kvitnutie a plody
Kvitne v máji, niekedy už v apríli. Plody a semená sa zbierajú pred prvými mrazmi, cca v októbri, keď dozrejú.

Rozmnožovanie
Množiť sa dá prostredníctvom odrezkov, alebo odkopaním odnoží.

Dula podlhovastá

Strihanie

Dula máva každoročne veľké prírastky, preto je pre ňu rez dôležitý, hoci nie je nevyhnutný každý rok. Mladšie rastliny striháme na jar, keď nemrzne, môžeme už vo februári alebo začiatkom marca. Korunku presvetlíme, odstrihneme suché, poškodené a prerastené výhonky (tie čo rastú krížom do koruny, alebo inak zavadzajú). Dula kvitne a rodí na koncoch výhonkov. Staršie kry dúl znášajú radikálne zmladenie veľmi dobre, preto sa netreba báť skrátiť ich aj o polovicu, či dve tretiny do starého dreva. Vhodné záhradné nožnice na strihanie konárov môžete nájsť napríklad tu.

Využitie

Ako bolo spomínané, rastlina je veľmi tolerantná k tvarovaniu, preto je veľmi obľúbená aj u pestovateľov bonsajov.
Na Balkáne sa z jej plodov vyrába alkoholický nápoj Rakija Dunjevača, V Alsasku (FR) a v regióne Valais (Švajčiarsko) z nej vyrábajú digestív likér de coing. A na Slovensku z nej vieme vyrobiť dulovicu.

Z čerstvých dúl sa pripravujú marmelády, kompót, želé alebo sirup. Slovo marmeláda znamená v preklade džem z dúl, kedže na Pyrenejskom polostrove majú pre dulu pomenovanie marmelo. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu.

Liečivé účinky duly

Na liečebné účely sa zbierajú plody (Fructus cydoniae) a semená (Semen cydoniae). Zrelé duly sa oberú zo stromu, nejaký čas sa uskladnia, pokrájajú sa a nakoniec sa sušia pri teplote do 50°C. Dužina plodu obsahuje cukor, pektín, vitamín C, silice, triesloviny a organické kyseliny. Používa sa v čajoch proti bolesti hrdla, žalúdočným ťažkostiam, hnačkám a krvácaniu rozličného druhu. Usušené semená obsahujú slizovité látky, olej, glykozid amygdalín a triesloviny. Používajú sa nedrvené ako extrakt alebo odvar, ktorý sa pripravuje z 1 čajovej lyžičky semien na šálku vody. Odvar je vhodný proti kašlu, žalúdočným a črevným katarom. Z rozdrvených semien sa pripravujú chladivé, slizovité obklady na poranenia, zápaly kĺbov, poranené bradavky a popraskané prsty. Sliz sa používa aj ako kloktadlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.