Saturejka horská

Saturejka horská (Satureja montana), (Hluchavkovité – Lamiaceae)

Saturejka horská

Charakteristika

Saturejka horská je trvalá rastlina, ktorá v spodnej časti drevenie a vytvára nízky pevný kríček. Kríček je mrazuvzdorný a vždyzelený. Listy má čiarkovité, tmavozelené a rastú protistojne. Dosahujú veľkosť 1 cm. V pazuchách týchto listov vyrastajú na krátkych stopkách drobné bielofialkasté kvety. Plody sú tvrdky. Pochádza z oblastí okolo Stredozemného mora.

V našich záhradách sa pestuje aj Saturejka záhradná (Satureja hortensis). Je to jednoročná bylinka, ktorá vytvára nízky kríček zo sivočervenkastých konárikov. Jej listy sú jemnejšie a jej chuť je výraznejšia, štipľavejšia ako u saturejky horskej. Obidva druhy sa pestujú rovnako a majú podobné účinky.

Rozmnožovanie saturejky

Rozmnožuje sa semenami, často samovýsevom. Úspešné býva aj množenie stonkovými odrezkami alebo delenie trsov na jar a v jeseni.

Ako pestovať saturejku

Umiestnenie
Sadí alebo vysieva sa na slnečné, teplé stanovište.

Zemina
Vyhovuje jej hlinitopiesočná, kyprá pôda. Dostupný je aj substrát určený pre bylinkovú záhradu, ktorý má vplyv na zvýraznenie chuti a arómy byliniek. Substrát si môžete vybrať, keď kliknete sem.

Zálievka
Zalievajte ju len občas, väčšinou po zbere, aby ste podporili nový rast. Saturejka znesie suchú pôdu.

Kvitnutie
Kvitne v júli a auguste.

Zber vňate
Vňať sa zbiera od júna do septembra. Vyberajte len mladú, čistú a zdravú vňať. Vhodné záhradné nožnice na strihanie byliniek aj vetvičiek si môžete vybrať, keď kliknete sem. Po zbere saturejku očistite od poškodených alebo chorobou napadnutých častí, podľa potreby ju hlbšie zostrihajte, vyplejte jej okolie a nakoniec ju zalejte.

Využitie saturejky

Saturejku síce môžeme pestovať ako dekoratívnu rastlinu v záhonoch, no jej čestné miesto je v bylinkovej záhrade, kde si ju pestujeme ako významnú koreninu do varenia a pečenia. Pridávať ju môžeme napríklad do bylinkového masla alebo do rôznych koreniacich zmesí a bylinných solí. Pridáva sa do paradajkových jedál, polievok, do vody ku strukovinám. Na dochutenie jedál jej stačí málo, vo väčšom množstve spôsobuje horkú chuť v jedle. Saturejku používame čerstvú aj sušenú. Okrem príjemnej vône a chuti, ktorou obohatí jedlá, má vplyv na reguláciu tráviacich procesov a zmierňuje nadúvanie. Má aj ďalšie liečivé účinky. Rôzne potreby pre pestovanie a spracovanie aromatických byliniek môžete nájsť tu.

Liečivé účinky
Na liečebné účely sa zbierajú nezdrevnatelé časti vňate (Herba saturejae), tak, že sa odreže asi 5 cm nad zemou. Dolná časť rastliny opäť obrastie a zber sa opakuje (podobne ako pri majoráne, tymiáne, či oregáne). Materiál sa rozloží na lieskach v tieni alebo sa zviaže do snopčekov a suší sa v prúde suchého vzduchu.

Droga obsahuje hlavne silicu, triesloviny, sliz, živicu a minerálne soli. Účinné látky majú sťahujúci, dezinfekčný a na ľudský organizmus povzbudzujúci účinok. Saturejku používame pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, na potlačenie kŕčov, proti nadúvaniu, tvorbe plynov, hnačkám a črevným parazitom.

Pripravuje sa trojpercentný odvar (2 polievkové lyžice drogy na 0,5 l vody), nechá sa 15 minút postáť a denne sa z neho pijú 2 až 3 šálky. Tento čaj má všeobecne posiňujúci účinok a pomája aj pri ženských chorobách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.