Saturejka horská

Saturejka horská (Satureja montana), Hluchavkovité (Lamiaceae)

Saturejka horská

Charakteristika

Saturejka horská je trvalá rastlina, ktorá v spodnej časti drevenie a vytvára nízky pevný kríček. Kríček je mrazuvzdorný a vždyzelený. Listy má čiarkovité, tmavozelené a rastú protistojne. Dosahujú veľkosť 1 cm. V pazuchách týchto listov vyrastajú na krátkych stopkách drobné bielofialkasté kvety. Plody sú tvrdky. Pochádza z oblastí okolo Stredozemného mora.

V našich záhradách sa pestuje aj Saturejka záhradná (Satureja hortensis). Je to jednoročná bylinka, ktorá vytvára nízky kríček zo sivočervenkastých konárikov. Jej listy sú jemnejšie a jej chuť je výraznejšia, štipľavejšia ako u saturejky horskej. Obidva druhy sa pestujú rovnako a majú podobné účinky.

Rozmnožovanie saturejky

Rozmnožuje sa semenami, často samovýsevom. Úspešné býva aj množenie stonkovými odrezkami, alebo delením trsov na jar a v jeseni.

Údaje pre pestovateľov

Umiestnenie: Sadíme alebo sejeme ju na slnečné, teplé stanovište.

Zemina: Saturejke vyhovuje hlinitopiesočná, kyprá pôda.

Zálievka: Zalievame len občas, väčšinou po zbere, aby sme podporili nový rast. Saturejka znesie suchú pôdu.

Kvitnutie: Saturejka kvitne v júli a auguste.

Zber vňate: Vňať zmierame od júna do septembra, vyberáme len čistú, zdravú vňať. Po zbere saturejku očistíme od poškodených alebo chorobou napadnutých častí, vyplejeme jej okolie a zalejeme ju.

Využitie saturejky

Saturejku síce môžeme pestovať ako dekoratívnu rastlinu v záhonoch, no jej čestné miesto je v bylinkovej záhrade, kde si ju pestujeme ako významnú koreninu do varenia a pečenia. Pridávať ju môžeme napríklad do bylinkového masla alebo do rôznych koreniacich zmesí a bylinných solí. Pridáva sa do paradajkových jedál, polievok, do vody ku strukovinám. Na dochutenie jedál jej stačí málo, vo väčšom množstve spôsobuje horkú chuť v jedle. Saturejku používame čerstvú aj sušenú. Okrem príjemnej vône a chuti, ktorou obohatí jedlá, má vplyv na reguláciu tráviacich procesov a zmierňuje nadúvanie. Má aj ďalšie liečivé účinky.

Liečivé účinky:
Na liečebné účely sa zbierajú nezdrevnatelé časti vňate (Herba saturejae), tak, že sa odreže asi 5 cm nad zemou. Dolná časť rastliny opäť obrastie a zber sa opakuje (podobne ako pri majoráne). Materiál sa rozloží na lieskach v tieni alebo sa zviaže do snopčekov a suší sa v prúde suchého vzduchu.

Droga obsahuje hlavne silicu, triesloviny, sliz, živicu a minerálne soli. Účinné látky majú sťahujúci, dezinfekčný a na ľudský organizmus povzbudzujúci účinok. Saturejku používame pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, na potlačenie kŕčov, proti nadúvaniu, tvorbe plynov, hnačkám a črevným parazitom.

Pripravuje sa trojpercentný odvar (2 polievkové lyžice drogy na 0,5 l vody), nechá sa 15 minút postáť a denne sa z neho pijú 2 až 3 šálky. Tento čaj má všeobecne posiňujúci účinok a pomája aj pri ženských chorobách.