Jahodovec obyčajný

Jahodovec obyčajný, Planika obyčajná, (Arbutus unedo), (Ericaceae – vresovcovité), en: Strawberry tree

Charakteristika

Jahodovec je neopadavá vždyzelená listnatá drevina pochádzajúca zo stredomorskej oblasti. Rozšírený bol aj do ďalších oblastí sveta, kde rastie v zmiešaných lesoch, predovšetkým v roklinách alebo na skalných svahoch. V prirodzenom prostredí dosahuje výšku 15 – 20 m.

Kmeň aj konáre majú červenkastú kôru. Konáre sú bohato obrastené kožovitými listami, pričom na nich môžu rásť žľaznaté chĺpky. Listy sú neopadavé s veľkosťou 10 x 3 cm. Majú oválno kopijovitý tvar a pripomínajú listy vavrína. Na lícnej strane sú lesklo zelené, zatiaľ čo na rubovej strane majú matný odtieň. Listová čepeľ má jemne zúbkovitý okraj. Bledo žltkasto zelené kvietky pripomínajú konvalinky a vyrastajú vo visiacej metline. Plod je červená guľatá ježatá bobuľa o veľkosti 1 – 1,5 cm, ktorá veľmi dlho dozrieva, dozreje väčšinou až o rok v nasledujúcej sezóne. Na strome sa tak naraz nachádzajú zakvitnuté kvety, nedozreté žlté, oranžové aj dozrievajúce červené plody. Plno dozretých plodov nájdete opadaných aj pod stromom. V bobuli sa nachádzajú drobné hranaté semená hnedej farby.

Rozmnožovanie

Rastlina sa rozmnožuje semenami v plodoch. Pred výsadbou ich najskôr namočte na 5 dní do vody a potom ich stratifikujte 2 mesiace v chladničke. Potom ich vysejte do vlhkého výsevného substrátu do hĺbky 0,5 – 1 cm. Doba klíčenia je 2 – 3 mesiace pri teplote 20 °C. Rastlina nemá rada presádzanie. Vhodné podmienky na klíčenie dosiahnete pomocou fóliovníka. Fóliovníky aj miniparenisko si vyberiete tu.

Ako pestovať jahodovec

Umiestnenie
Rastlina obľubuje teplé až prehriate slnečné miesta, chránené pred silným vetrom a dažďom. U nás sa pestuje ako izbová rastlina, v zimných záhradách alebo skleníkoch, s prípadným letnením vonku.

Zemina
Substrát by mal byť priepustný, humózny a piesčito-ílovitý. Dobre znáša kyslé pôdy, vápno aj odvodnené ílovité pôdy.

Zálievka
Rastline v nádobe doprajte pravidelnú zálievku tak, aby bol substrát stále mierne vlhký, ale nie premokrený.

Hnojenie
Cez leto môžete pridávať do zálievky raz mesačne univerzálne hnojivo.

Kvitnutie
Kvitne v jeseni a zime, prevažne od októbra do decembra, prípadne aj do januára.

Zber plodov
Keď v októbri začnú kvitnúť nové kvety, plody z predchádzajúcej zimy dozrievajú do jahodovočervenej farby, takže na strome sú naraz aj kvety aj zrelé plody.

Škodcovia a choroby
Nevyskytujú sa vážne problémy. Kvety a plody môžu byť poškodené v chladných zimných podmienkach a môžu sa objaviť vošky a na listoch občasné plesňové škvrny.

Zazimovanie

Rastliny pestované v nádobách na zimu umiestnite vo svetlej miestnosti s teplotou medzi 5 – 8° C. V zime zavlažujte iba skromne tak, aby zemina celkom nevyschla. Staršie rastliny by mali byť mrazuvzdorné až do -15°C, takže ak ich vysadíte v teplejších oblastiach natrvalo vonku, odporúča sa aspoň v prvých rokoch chrániť kmeň mladej rastliny izolačnou fóliou a od chladu izolovať aj korene – textíliou, alebo slamou. V zimnom období – pred tvorbou plodov – sa odporúča jahodovec podľa potreby formovať a prerezávať.

Plody

Keďže dozrievanie ovocia zvyčajne trvá mesiace, na jednom strome môžete nájsť aj nové púčiky aj zrelé ovocie súčasne. Plody, ktoré podľa názvu aj veľkosťou a farbou evokujú jahody, nie sú tak chutné za čerstva, hoci sú cenené pre svoju sladkosť. Zvyknú sa zavárať alebo sa z nich robí lekvár, či želé.

Skvelé pomôcky do kuchyne aj všeličo iné môžete nájsť tu. 

Fermentáciou sa z plodov dajú získať alkoholické nápoje. Robí sa z nich napríklad alicantský jahodovcový likér. V niektorých častiach Stredomoria (napríklad v Alžírsku alebo na Korzike) sa fermentované plody používajú na výrobu istého druhu vína, destiláciou ktorého sa dá získať brandy. V Líbyi sa táto rastlina používa na zafarbovanie koží načerveno.

Diskusia k článku “Jahodovec obyčajný

  • 2. decembra 2022 at 16:09
    Permalink

    Mám ho dva roky, zatiaľ plody neboli. Minulý rok ocitol ale kvety odpadli,teraz je zakvitli, tak uvidím, či nie o z toho bude.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.