Kompostovanie

Kompostovanie je recyklácia bioodpadu v záhrade aj v domácnosti a podľa mnohých záhradkárov ide priam o zázračný prírodný proces. Kompostovaním dochádza v záhrade k uzavretiu tzv. kruhu, keď sa zvyšky odumretých rastlín, ovocia, zeleniny, trávy a dreva premenia na zeminu, ktorá je zdrojom výživy pre rast a vývoj nových rastlín. Napíšeme si o tom pár slov.

Ako kompostovať

Ak to chceme vyjadriť jednoducho, kompostovanie je proces, v ktorom sa rastlinný odpad mení na kompost. Trochu odbornejšie by sme povedali, že zmiešaním dusíkatého a uhlíkatého materiálu v kombinácii so vzduchom a vlhkosťou dochádza k zmene vstupného materiálu na kvalitné prírodné hnojivo – kompost. Kompostovanie prebieha samozrejme v kompostéroch, sú to buď nádoby, alebo len miesta v záhrade na to určené, niekde v kúte, ohraničené doskami.

Široká ponuka domácich aj záhradných kompostérov TU.

Aby bolo kompostovanie efektívne, mal by byť váš kompostér primerane veľký. Všeobecne uznávaným pravidlom je, že jeho objem v litroch by nemal byť menší ako rozloha obhospodárovávaného pozemku v metroch štvorcových.

Do kompostu pridávajte jednotlivé zložky približne rovnakým pomerom, patrí tam tráva, iný rastlinný odpad, drevnatý odpad, staré listy, zem, zvyšky zeleniny a ovocia. Je dôležité, aby bol materiál v komposte rôznorodý, to znamená, aby obsahoval dusíkaté (napr. tráva) aj uhlíkaté (napr. konáriky) zložky. Vhodným pomerom rôznorodých materiálov spustíte kvalitný kompostovací proces. Drevnaté zložky (na rozdiel od nedrevnatých, šťavnatých zložiek) je užitočné upraviť. Narežte a nastrihajte ich záhradnými nožnicami na menšie kúsky. Takisto je dôležité, aby sa jednotlivé materiály nevrstvili na seba, ale premiešavali.

Neodmysliteľnou súčasťou kompostovacieho procesu je voda a vzduch. Prístup vzduchu zabezpečí samotný kompostér otvormi v stenách. Na vlhkosť má vplyv samotná kompostovaná hmota a to, aké zložky v nej prevažujú. V prípade suchého kompostu sa odporúča primerane ho zalievať vodou.

3 fázy kompostovacieho procesu

Samotný proces kompostovania začína horúcou (termofilnou) fázou, v ktorej sa kompost zahreje na vyššiu teplotu. Táto fáza trvá niekoľko dní až týždňov a dochádza pri nej k likvidácii burín a choroboplodných zárodkov. Čím je plocha kompostovania väčšia, tým je táto fáza účinnejšia. V domácich podmienkach radšej neriskujte a ak máte rastliny a ich časti napadnuté škodcami, radšej ich vyhoďte preč zo záhrady, aby ste si škodcov aj s čerstvým kompostom nerozniesli do celej záhrady.
V druhej fáze teplota kompostu poklesne a samotný materiál sa začína zmenšovať. V tejto fáze sa odporúča kompost premiešavať, respektíve prehadzovať, aby došlo k lepšiemu prístup vzduchu a vlhkosti do všetkých priestorov v kompostéri.

V poslednej fáze dozrievania získava kompost výsledný vzhľad a teplota zodpovedá teplote okolia. Po vytvorení kompostu – hnojiva ho môžete postupne odoberať zo spodnej časti kompostéra a používať na hnojenie. Predtým je však ešte vhodné ho preosiať a odstrániť tak pevné, neskompostované časti, ktoré sa vám do kompostu dostali a biologicky nerozložili ako kamene, škrupiny orechov, jadierka a podobne.

Typy kompostérov

Základom kompostovania je priestor, respektíve nádoba, v ktorej sa samotný proces kompostovania odohrá. Ako sme si už uviedli veľkosť kompostéra v litroch by mala byť väčšia ako plocha pozemku, na ktorý chcete kompost používať. Kompostovať môžete aj v domácnosti, predávajú sa teda kompostéry záhradné a domáce.

Záhradné kompostéry

Záhradné kompostéry sú umiestnené vo vonkajšom priestore a slúžia na kompostovanie organického a biologického odpadu zo záhrady aj domácnosti.

Záhradný kompostér umiestnite tak, aby bol spodok v priamom kontakte so zemou. Takto sa zabezpečí prístup mikroorganizmov z pôdy, spolupodieľajúcich sa na kompostovacom procese.

Kompostér si môžete zhotoviť aj svojpomocne. Stačí zhotoviť jednoduché nádoby zmontované z paliet alebo zbytkov drevených lát. Ich hlavnou výhodou sú nízke až nulové náklady zhotovenie. Nevýhodou je, že neošetrené drevo časom degraduje (tlie) a celý kompostér sa vám časom rozpadne. Ak si drevo pred zhotovením chemicky ošetríte tak riskujete, že sa vám do kompostu uvoľnia chemikálie, ktoré tam nemajú čo robiť.

Doma zhotovený kompostér

Alternatívou k doma zhotoveným dreveným kompostérom sú plastové termokompostéry. Ich výhodou je, že lepšie regulujú vlhkosť a teplotu pomocou štruktúrovaných stien s otvormi. Lepšia regulácia zároveň prispieva k urýchleniu kompostovacieho procesu. Plastové termokopostéry sú trvácnejšie a ľahko sa s nimi manipuluje, ak chcete po čase meniť umiestnenie kompostéru.

Záhradný kompostér

Záhradný kompostér bez dna, umožňujúci priamy kontakt so zemou. Tvar kompostéra umožňuje cirkuláciu vzduchu. V spodnej časti je otvor pre vyberanie kompostu. Kompostér je vyrobený z odolného plastu, ľahko zmontovateľný a dostupný vo veľkostiach: 380, 630 a 850 litrov priamo TU.

Kompostéry do domácnosti

V prípade, že chcete len spracovávať biologické zvyšky z kuchyne, tak vám postačí kompostér do domácnosti. Objem je zväčša menší (100 – 150 litrov) a slúži na výrobu organického hnojiva pre vaše izbové či balkónové rastliny. Kompostéry do domácnosti majú zabezpečenie proti unikaniu zápachu a zároveň sú dizajnovo spracované tak, aby nenarúšali celkový dojem vášho obydlia.

Plastia Vermikompostér Urbalive

Plastia Vermikompostér Urbalive je kompostér do domácnosti na výrobu kvalitného prírodného hnojiva s úpravou zabraňujúcou unikaniu zápachu. Vnútorný priestor kompostéra je rozdelený do troch častí pre lepší kompostovací proces. Plastia Vermikompostér Urbalive je dostupný v štyroch farbách (sivá, zelená, hnedá, slonovina) TU.

Bubnový kompostér

Alternatívou pre zrýchlené domáce kompostovanie je bubnový kompostér s otáčacím mechanizmom. Kvalitné premiešavanie môže zrýchliť kompostovací proces až 5 násobne. Cenu bubnového kompostéra si môžete pozrieť TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.