Medovka lekárska

Medovka lekárska, Melissa officinalis, (Lamiaceae – Hluchavkovité), cz: Meduňka lékařská, en: Lemon balm, de: Zitronen-Melisse 

Charakteristika

Medovka lekárska je trváca bylina. Z podzemku vyháňa štvorhrannú, vyše pol metra vysokú, rozkonárenú stonku, na ktorej rastú stopkaté, protistojné, vajcovité, vrúbkovato pílkovité listy s výraznou žilnatinou. Drobné kvietky vyrastajú z pazúch listov a menia svoju farbu podľa veku od svetložltej, cez bielu až po svetlomodrú. Vyrastajú v riedkych praslenoch a sú pyskovité. Plody sú tvrdky. Celá rastlina je jemne chlpatá a má charakteristickú vôňu podobnú citrónu. Starším rastlinám drevnatie podzemok.

Už podľa názvu tejto liečivej bylinky sa dá vytušiť, že rastlina súvisí so včelami a medom. Je to tak, medovka je dobrá nektárodajná rastlina a poskytuje aj dostatok kvalitného peľu, čím láka a dokonca upokojuje včely. Med z medovky má podobné účinky ako sama rastlina, má upokojujúci účinok, je vynikajúci na dobrý spánok, pomáha aj pri nervových problémoch detí, užitočný je pri prechladnutí, bronchitíde, astme a ochoreniach srdca. (Wikipédia)

Včelári preto vraj medovku sadia v blízkosti úľov a dokonca ňou potierajú úle, aby im nový roj neodletel.

Rozmnožovanie a výsev

Medovku si môžeme vypestovať zo semien alebo delením trsov. Semená vyklíčia do 25 dní, vysievame ich do pareniska v priebehu marca, na konečné stanovisko ich presadíme, keď pominie hrozba mrazov, pretože medovka je citlivá na mráz. Ak už medovku pestujeme dlhšie, tak vieme, že sa rada a vo veľkom vysemeňuje sama do okolia.

Efektívny spôsob, ako si vypestovať medovku je tzv. delením trsov. Pri rozdeľovaní staršej rastliny dáme pozor, aby všetky rozdelené časti mali dostatočne vyvinutý koreňový systém, aby sa rastlinka ujala.

Údaje pre pestovateľov

Umiestnenie: Medovka má rada slnečné stanovištia s občasným zatienením počas dňa. Bude mať intenzívnejšiu vôňu, ak bude vystavená priamemu slnku.

Zemina: Na pestovanie medovky je vhodná hlinitopiesočnatá alebo piesčitá pôda, priepustná, neutrálna a bohatá na živiny. Ak nemáme nový substrát, odporúča sa pôda po strukovinách alebo okopaninách. Pestovať sa dá aj v kvetináčoch. Korene medovky rastú do hĺbky 20-30 cm, zvolíme preto optimálnu veľkosť kvetináča.

Zálievka: Po výsadbe sadenice zalievame častejšie, aby dobre zakorenili, potom už medovka prakticky nevyžaduje zálievku. V obdobiach sucha jej občasnú závlahu môžeme dopriať. Polievať ju samozrejme treba, ak ju pestujeme v nádobe.

Starostlivosť: Nadzemná časť rastliny na zimu vysychá, ale vďaka neporušenej koreňovej sústave (vhodné je počas zimy ich chrániť nástielkou, aby nevymrzli) sa na jar znova objaví. Na jar sa môžu objaviť aj semenáčiky. Rastlina sa zvykne dosť rozširovať do okolia.

Strihanie: Aby rastlina neprodukovala príliš veľa semien, treba ju pravidelne zostrihávať. Medovke pravidelný strih prospieva, nabudí nový rast mladých listov. Keď mladá medovka dosiahne približne 12-15 cm, zrežeme ju na niekoľko centimetrov, aby sa rozkonárila.

Choroby a škodcovia: Z chorôb rastlinku postihuje medovková škvrnitosť, ktorá sa prejavuje tmavými škvrnami na listoch, hlavne vo vlhkom období.

Kvitnutie: Kvety medovky kvitnú v priebehu júla – augusta.

Zber listov

Listy medovky (Folium melissae) sa zbierajú ručne, tesne pred rozkvetom rastliny od júna do septembra aj 2-3x do roka. Zber sa vykonáva za suchého a slnečného počasia, pretože vo vlhkom a chladnom počasí je riziko, že sa listy a vňať zaparia a znehodnotia.

Medovku treba sušiť rýchlo na tmavom a vzdušnom mieste. (najlepšie v sušiarňach pri teplotách do 40°C). Pri pomalom sušení zmes hnedne a znehodnocuje sa. Kvalitne usušená medovka má mať zelenú farbu s nádychom šedej, má mať pálivú chuť a citrónovú arómu. Usušenú bylinu skladujeme na suchom mieste maximálne 1 rok, pri dlhšom skladovaní stráca účinné látky.

Využitie medovky

Medovka patrí medzi liečivé bylinky, ale využitie má aj v kuchyni, kde sa používajú čerstvé listy alebo mladé výhonky. Vhodná je na dochutenie alebo dekorovanie sladkých jedál, dezertov a nápojov. Výborne dochutí ovocné šaláty spolu s mätou alebo sama, pokrájaná na drobno. Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou. Vyrábajú sa z nej sirupy, limonády, ľadové aj horúce čaje. Používa sa aj pri výrobe likérov, alebo ako ingrediencia v prírodnej kozmetike, na výrobu mydiel napríklad.

Liečivé vlastnosti medovky

Droga medovky obsahuje silicu, ktorej hlavné zložky sú citronelal, geraniol, citral a linalol, ďalej obsahuje triesloviny, horčiny a organické kyseliny. Pôsobí proti nadúvaniu, migréne a kŕčom. Má posilňujúce a upokojujúce účinky. Uplatňuje sa pri úprave a liečbe porúch trávenia, proti žalúdočným a črevným katarom a na podporu vylučovania žlče.

Medovkový čaj pomáha aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a nepokoj a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.

Tiež posilňuje centrálny nervový systém, pôsobí sedatívne, uvoľňuje kŕče a napätie svalstva, možno ju použiť pri ľahších formách neurasténií, depresií, proti migréne, na alergie nervového pôvodu (napr. pri astme vyvolanej stresom). Pomáha pri bolestivej menštruácii i v klimaktériu.

Príbuzné druhy

Kocúrnik obyčajný (Nepeta cataria) je trváca bylina s chlpatou rozkonárenou stonkou a malými, fialkastými kvietkami, vyrastajúcimi z pazúch listov. Rastlina prenikavo vonia a svojím pachom dráždi mačky. Má liečivé účinky, chuťou pripomína medovku. Má upokojujúce účinky, podporuje trávenie a využíva sa aj pri liečbe ženských chorôb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.