Pažítka

Pažítka, Cesnak pažítkový, (Allium schoenoprasum), (Amaryllidaceae – amarylkovité, predtým zaraďovaný ako Liliaceae – ľaliovité), podčeľaď: Allioideae – cesnakovité

Pažítka (Allium schoenoprasum)

Charakteristika

Pažítka je trvalá cibuľová bylina s oficiálnym názvom Cesnak pažítkový. Je mrazuvzdorná a rastie trsovito. Jej cibuľky sú malé, dosahujú veľkosť 0,5 cm. Z nich vyrastajú 10 až 30 cm dlhé rúrkovité duté úzke listy. Veľkosť a celková vitalita pažítky závisí od kvality pôdy a prostredia. Kvitne až na druhý alebo tretí rok po vysadení. Na dutých tenkých byliach sa vytvárajú menšie guľovité okolíky s ružovofialovými kvetmi, ktoré pôsobia veľmi dekoračne. Plodom je tobolka, ktorá dozrieva v auguste a septembri.
Pažítka kvitne veľmi bohato, a často sa pestuje aj na ozdobu. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok sa vo väčšine prípadov pestuje v bylinkových záhradách na priamu konzumáciu a ochucovanie jedál.

Rozmnožovanie a výsadba

Rozmnožujeme ju generatívne – semenami, a vegetatívne – oddeľovaním cibuliek. Semená sa vysievajú v marci a apríli do pareniska a na konečné stanovište sa presádzajú v máji. Na zber sú vhodné za 120 dní. Rýchlejšie a efektívnejšie je delenie trsov, kedy novú rastlinu získate ihneď, odkopaním zo zdravej a silnej rastliny. Delenie trsov raz za čas sa dokonca odporúča, podporí sa tým rast a vitalita. Pomôcky pri pestovaní byliniek aj rôzne doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.

Ako pestovať pažítku

Umiestnenie
Vyhovuje jej polotienisté stanovište.

Zemina
Znesie aj ťažšie, hlinité pôdy s dostatkom humusu, vhodné sú aj ľahšie hlinitopiesočnaté a mierne vlhké pôdy, nie však zamokrené.

Zálievka
Pažitku väčšinou zalievať netreba, iba rastlinky pestované v črepníkoch. Črepníkovým rastlinám sa snažíme udržiavať mierne vlhký substrát.

Kvitnutie
Fialové guľovité súkvetia sa objavujú v máji až júli. Existuje aj bielokvitnúci kultivar.

Starostlivosť

Cibule na zimu zo zeme nevyberáme, keďže sú mrazuvzdorné a na jednom mieste budú rásť mnoho rokov. V čase, keď pažítka začne vyzerať nevzhľadne, treba ju úplne zostrihať. Nová vňať sa objaví čoskoro.

Využitie

Pažítka ma významné postavenie v kuchyni. Je to jedna z najskorších jarných byliniek. Na dochutenie jedál sa používa čerstvá vňať. Nevaríme ju, iba ňou posypeme hotové jedlo. Sušenie ani mrazenie neuchovajú pažítke tú správnu chuť. Lepšie je pestovať si ju celoročne v črepníku napríklad na okennom parapete a mať ju neustále k dispozícii čerstvú. Nakrájaná na drobno sa pridáva do polievok, omáčok, šalátov, na zemiaky, ryžu, cestoviny, bagety a omelety, k tvarohovým jedlám, do bylinkového masla a nátierok. Skvelé kuchynské pomôcky nájdete tu. Fialové kvietky pažítky sú tiež jedlé a môžu sa použiť na dekoráciu šalátov. Nie je to nič neobvyklé, jedlé kvietky má aj kapucínka alebo sedmokráska.

Pažítka, podobne ako cesnak, cibuľa, pór alebo šalotka obsahuje aromatické látky s obsahom síry, ktoré jej dodávajú typickú ostrú chuť.

Pažítka (Allium schoenoprasum)

Liečivé účinky

Pažítka povzbudzuje chuť k jedlu a podporuje trávenie. Má protiparazitické, antibakteriálne, protiplesňové a dezinfekčné účinky a vďaka obsahu minerálnych látok a vitamínov A, B1, B2 a C podporuje imunitu a regeneráciu organizmu.

Príbuzné druhy

Medvedí cesnak (cesnak lesný, divý) (Allium ursinum) je liečivá, trváca bylina. Kvitne bielymi kvietkami, ktoré vytvárajú riedke súkvetia. Tmavozelené listy vyrastajúce na jar z cibúľ sú široké a podlhovasté, s výraznou cesnakovou vôňou a chuťou. Listy sa zbierajú a vyrábajú sa z nich rôzne kulinárske špeciality.

Cesnak obrovský (Allium giganteum) je výrazná okrasná cibuľovina skorého leta. Niektoré kultivary môžu dorásť až do výšky 150 cm. Najbežnejšia farba kvetov okrasných cesnakov je fialová, no bývajú aj biele, žlté, sýtomodré, ružové či vínové. Veľké guľové súkvetia rastú na vysokej, pevnej, dužinatej stonke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *