Medvedí cesnak

Medvedí cesnak, Medvedí lenek, Divý cesnak, (Allium ursinum), (Amaryllidaceae – amarylkovité, predtým zaraďovaný ako Liliaceae – ľaliovité), podčeľaď: Allioideae – cesnakovité, cz: Česnek medvědí

Charakteristika

Medvedí cesnak je trváca bylina, vyrastajúca z podzemnej cibuľky s belavými alebo žltkastými priesvitnými šupinami. Priemer cibuľky je od 20 do 60 mm. Vytvára prízemné listy, široké 2 – 5 cm. Sú elipsovito kopijovité, zreteľne stopkaté a obyčajne len dva.

Kvitne v apríli až júni. Kvety sú drobné, biele, stopkaté a vytvárajú riedke súkvetie, tzv. okolíkovitý polguľovitý vrcholík bez cibuliek. Plod je tobolka s troma brázdami.

Rastlina dorastá do výšky 20 – 50 cm a koncom jari mizne, čiže zaťahuje.

Výskyt v prírode

V prírode sa vyskytuje často v hustých a rozsiahlych porastoch. Prvá jarná zeleň vyrastá ako svetlozelený koberec z lístia. Nájdeme ho ľahko podľa charakteristickej cesnakovej arómy, ktorú šíri do okolia. Aróma vychádza zo silice a zlúčenín síry v nej obsiahnutej.

Medvedí cesnak je polovýslnný, nitrátofilný druh. Uprednostňuje vlhkejšie, slabo kyslé, humózne, kypré, piesočnaté až kamenisté alebo ílovité a hlinité pôdy. Rozšírený je od lužných lesov až do horských zmiešaných lesov. Rastie v údoliach popri potokoch, na bázach svahov, v úžľabinách. V hromadnom výskyte v parkoch pôsobí dekoratívne.

Vďaka nezameniteľnej cesnakovej aróme by sa vám nemalo stať, že si rastlinu pomýlite s inou. Mnohé publikácie však pre istotu upozorňujú, že podobný tvar listov a charakter rastu majú aj jedovaté konvalinky a jedovaté jesienky.

Využitie

V poslednom čase je medvedí cesnak veľmi obľúbený a vyhľadávaný ako korenina do jedál. Jeho sezóna je krátka, trvá len dva jarné mesiace. Bylinka síce rastie a kvitne až do konca mája, staršie listy však už nie sú také chutné ako mladé. Keď cesnak zakvitne, už sa nezbiera.

Z čerstvých mladých listov si môžete vyrobiť pesto, bylinkové maslo, nátierku aj polievku. Pridať ho môžete do rizota, šalátu, halušiek a samozrejme spracovať všade tam, kde normálne pridávate strúčiky bežného cesnaku. Nadrobno nakrájanými listami medvedieho cesnaku môžete posypať a dochutiť rovnaké jedlá, aké sa dochucujú zelenou petržlenovou vňaťou. Skvelé pomôcky do kuchyne aj celej domácnosti nájdete tu.

Odborníci na výživu upozorňujú, že tepelnou úpravou stráca medvedí cesnak svoju silu, preto ho konzumujte surový. Ak vám z neho zostane, môžete si ho zamraziť.

Liečivé účinky

Obsahuje vitamíny skupiny B a C a alicín. Alicín je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú cesnakovú arómu a vďaka nej má cesnak antibakteriálne účinky. Tiež stimuluje metabolizmus. Obsahuje aj flavonoidy, ktoré chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok.

Medvedí cesnak má antiseptické a antiparazitické účinky, ničí mikróby a má detoxikačnú schopnosť. Využite ho na jarnú kúru prečisťujúcu organizmus. Bylina dokáže znížiť vysoký krvný tlak, pomáha pri zápche, plynatosti aj chronických hnačkách.
Medvedí cesnak sa používa pri posilňovaní imunity, najmä na jar, kedy sú ľudia náchylnejší na rôzne ochorenia. Používa sa pri ochoreniach horných dýchacích ciest, ako je astma a zápal priedušiek.

U niektorých ľudí môže vyvolať žalúdočné problémy a ťažkosti s pečeňou, prípadne vyvolať prílišné zníženie krvného tlaku. Produkty zo pšenice a jačmeňa by mali jeho účinky neutralizovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *