Perila krovitá

Perila krovitá, Čierna žihlava, (Perilla frutescens), (Lamiaceae – hluchavkovité), en: Perilla mint, Chinese basil

Charakteristika

Perila krovitá je jednoročná liečivá, aromatická, jedlá a bezpochyby aj okrasná bylina. Má štvorhranné stonky, čo je typické pre celú čeľaď hluchavkovitých. Rastlina vytvára veľa bočných vetiev a u niektorých odrôd dorastá až do výšky 1,5 m. Stonky sú pokryté krátkymi krycími trichómami. Listy sú vajcovité, protistojné, zelené až bordovo fialové so zubatými alebo vrúbkovanými okrajmi. Vôňou pripomínajú mätu a chuťou pripomínajú každému niečo iné – škoricu, citrusy, koriander…

Kvety sú malé, pyskovité, bielej až fialovej farby a zoskupené v strapcovitom súkvetí. Perila je samoopelivá rastlina krátkeho dňa.

Výskyt

Pochádza z východoázijských krajín, jej domovom je Japonsko, Čína, India, Kórea, Taiwan a Vietnam. V týchto krajinách sa používa ako cenný zdroj kulinárskeho a tradičného všestranného medicínskeho využitia. S úspechom sa dá pestovať aj v našich podmienkach.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa semenami, ktoré dozrejú na rastline asi 6 týždňov po odkvitnutí. Životaschopnosť semien sa pomerne rýchlo stráca, preto sa odporúča používať na výsev len čerstvé semená. Tie vyklíčia za 5 – 15 dní od výsevu pri optimálnej teplote 20°C, no môže sa pestovať aj pri mierne nižších alebo vyšších teplotách. Teploty by nemali klesnúť pod 10°C. Najvhodnejší termín sejby je polovica mája, keď už nehrozia jarné mrazy a teplota pôdy je 10°C. Vysievajú sa do hĺbky 5 – 10 mm.

Ako pestovať perilu

Umiestnenie
Vhodné je svetlé slnečné stanovište alebo polotieň.

Zemina
Rastlinu pestujte v priepustných piesočnatých alebo hlinitých pôdach bohatých na živiny a organickú hmotu. Znáša pH pôdy 5 – 7,5. Ideálne je ak má zemina drobnohrudkovitú štruktúru.

Zálievka
Snažte sa udržiavať substrát stále vlhký. Pozor však na trvalé zamokrenie, to je nežiadúce.

Hnojenie
Na výživu rastlín sa odporúča základné hnojenie NPK.

Kvitnutie
Rastliny začnú kvitnúť asi 4 mesiace po zasiatí. Na tvorbu kvetov perila vyžaduje podmienky krátkeho dňa. Pre bohaté kvitnutie a tým aj bohatú produkciu semien by mala byť rastlina vystavená krátkym dňom po dobu 3 – 4 týždňov, počnúc štádiom štvrtého listového páru. Minimálny počet krátkych dní na vyvolanie kvitnutia sa pohybuje od 6 do 9.

Choroby a škodcovia
Z chorôb sa ojedinele môže vyskytnúť peronospóra, hrdza, bakteriálne vädnutie, Bacillus megaterium, Botrytis cinerea. Zo škodcov ju môžu napadnúť vošky, húsenice, bzdochy a molice a vážne škody na porastoch spôsobuje roztoč Tetranychus urticae.

Využitie

Ako už bolo spomenuté, perila má svoje nezastupiteľné miesto v ázijskej kuchyni aj bylinkárskom liečiteľstve. Zo semien sa za studena lisuje olej, ktorý má vysoký obsah kyseliny alfa-linolénovej, čo je omega 3 mastná kyselina. Okrem varenia sa olej používa aj v priemysle do farieb, lakov a na ochranné vodeodolné nátery. V kuchyni sa využívajú listy a semená ako prísada na ochucovanie pokrmov, ako korenie, obloha, do polievok, zeleninových šalátov, sushi, ako potravinárske farbivo (hlavne červenolisté odrody), alebo na obaľovanie potravín. Výborné pomôcky do kuchyne a všeličo iné nájdete tu.

Liečivé účinky

Ázijskí bylinkári používajú perilu na kašeľ a pľúcne ochorenia, prevenciu chrípky, na otravu morskými plodmi. Podľa čínskych tradícií sa perila mohla použiť na liečbu mnohých stavov, ako je nádcha, horúčka, zimnica, bolesť hlavy a upchatý nos. Okrem toho sa tradične využíva na liečbu chorôb súvisiacich s depresiou, astmou, úzkosťou, nádormi, kašľom, alergiami, intoxikáciou a niektorými črevnými poruchami. Šťava z čerstvých listov sa používa na liečenie poranení a olej zo semien na masírovanie dojčiat. Medzi ďalšie indikácie na použitie listov patrí podpora cirkulácie krvi, žalúdočné tonikum a detoxikácia.

V Európe sa perila krovitá používa v homeopatických prípravkoch. Podáva sa pri dne. Na farmakologické účely sa používajú výťažky z listov (z ktorých sa odstraňuje perilový aldehyd). Hoci je ešte v štádiu skúmania, prisudzujú sa jej protizápalové a antialergické účinky a tiež účinky na normálne fungovanie dýchacieho systému a produkcie cytokínov a špecifických protilátok. Zdá sa teda, že pomáha znižovať produkciu histamínu a cytokínu, ktoré sa spoločne vyplavujú pri alergickej reakcii, a sú zodpovedné za nepríjemné alergické prejavy ako je svrbenie, kýchanie, opuchy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.