Rímska rasca

Rímska rasca, kumín, rascovec rímsky, (Cuminum Cyminum), (Apiaceae – mrkvovité), cz: Šabrej kmínovitý

Rímska rasca,(Cuminum Cyminum)

Charakteristika

Rímska rasca je korenina, obsahom ktorej sú sušené semená rastliny rascovec rímsky. Je to jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 30 – 50 cm. Má štíhlu, lysú, rovnomerne rozkonárenú stonku. Jednotlivé vetvičky vytvárajú vetvičky druhého a tretieho radu a dorastajú do rovnakej výšky, takže rastlina pôsobí kompaktne. Stonka je sfarbená do šedo až tmavo zelena. Listy sú perovito delené, zložené z nitkovitých lístočkov. Drobné biele kvety sú usporiadané do zložených okolíkov, niekedy môžu byť aj ružovo zafarbené. Plod je vajcovitá dvojnažka, semená majú podlhovastý tvar, sú pozdĺžne ryhované a majú žltohnedú farbu, sú svetlejšie ako semená rasce lúčnej.

Pravdepodobne pochádza z oblastí východného Stredomoria, Blízkeho východu a Indie. V súčasnosti sa najviac pestuje v Číne, Indii a Mexiku.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Pestuje sa z priameho výsevu. Namočenie semien na 8 hodín pred sejbou zvyšuje klíčivosť. Výsev sa robí do riadkov do hĺbky 1 – 2 cm. Vegetačné obdobie trvá 100 až 120 dní. Pre jej rast je najvhodnejšie stredomorské podnebie, ale dala by sa pestovať aj na Slovensku v južných oblastiach. Je citlivá na mráz, preto ju u nás vysievajte až po pominutí rizika mrazov, alebo v parenisku. Ak rozmýšľate nad pareniskom alebo fóliovníkom, pozrieť aj kúpiť si ich môžete tu. Pre zaujímavosť, v Indii sa rascovec rímsky vysieva od októbra do začiatku decembra a zber sa robí vo februári. V Sýrii a Iráne sa seje od polovice novembra do polovice januára a zber sa uskutočňuje v júni.

Rímska rasca,(Cuminum Cyminum)

Ako pestovať rímsku rascu

Umiestnenie
Je to subtropická plodina, vyhovujú jej vyššie teploty – okolo 25 -30°C. Potrebuje teda dlhé horúce suchšie leto, ktoré trvá 3 – 4 mesiace. Pri nízkych teplotách sa farba listov mení zo zelenej na fialovú.

Zemina
Vhodné sú úrodné, piesčité, hlinité, dobre priepustné a prevzdušnené pôdy. Pôdu pre pestovanie rímskej rasce si môžete vylepšiť substrátom určeným pre bylinkovú záhradu, ktorý má vplyv na zvýraznenie chuti a arómy byliniek. Substrát si môžete vybrať, keď kliknete sem. Nedarí sa jej v ťažkých a zamokrených pôdach.

Zálievka
Rastlina je odolná voči suchu. Zaliať ju treba hneď po výseve, aby sa podporila klíčivosť.

Škodcovia
Vyskytnúť sa môžu vošky alebo roztoče. Vo vlhkom prostredí rastliny trpia hubovými chorobami.

Plody
Plody dozrievajú v auguste a septembri.

Zber
V kuchyni sa dá použiť aj mladá vňať, ktorú môžete zbierať kedykoľvek. Plody sa zbierajú po zaschnutí rastlín. Zbierajú sa celé okolíky, z ktorých sa následne oddelia, dosušujú a čistia semená. Pri zbere pre domácu potrebu ich stačí vyžmoliť do nejakej nádoby. Dôkladne ich dosušte a uskladnite na tmavom a suchom mieste. Takto uskladnené si zachovajú plnú arómu a chuť 6 – 9 mesiacov.

Porovnanie rasca rímska a rasca lúčna:

Využitie

Rímska rasca má využitie v potravinárskom priemysle. Semená sú významnou koreninou v svetovom meradle a používajú sa v celku alebo pomleté na prášok. Chuť je celkom odlišná od štandardnej rasce, ktorú semená pripomínajú svojím tvarom. Špecifická chuť rímskej rasce sa opisuje ako výrazná, orientálna, hrejivá a zemitá. Je nenahraditeľná pri príprave indických, blízkovýchodných aj mexických jedál. Je súčasťou koreniacej zmesi karí, chili, hummusu, pridáva sa do niektorých syrov (napríklad syr Leyden). Ak vám chuť rímskej rasce vyhovuje, pridať si ju môžete do rôznych polievok, prívarkov, varenej alebo nakladanej zeleniny, pečiva, mäsa alebo mäsových náhrad. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu.

Rímska rasca má tiež pozitívny vplyv na trávenie. Obsahuje vysoké množstvá mononenasýtených tukov, z minerálov sú to najmä železo, horčík a mangán a vitamíny B1, B2, B3, B6 a E.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.