Saturejka horská, (Satureja montana), (Lamiaceae – hluchavkovité), en: Winter savory, Mountain savory
Charakteristika
Saturejka horská je trvalá rastlina, ktorá v spodnej časti drevenie a vytvára nízky pevný kríček. Kríček je mrazuvzdorný a vždyzelený. Listy má čiarkovité, tmavozelené a rastú protistojne. Dosahujú veľkosť 1 cm. V pazuchách týchto listov vyrastajú na krátkych stopkách drobné bielofialkasté kvety. Plody sú tvrdky. Pochádza z oblastí okolo Stredozemného mora.
V našich záhradách sa pestuje aj Saturejka záhradná (Satureja hortensis). Je to jednoročná bylinka, ktorá vytvára nízky kríček zo sivočervenkastých konárikov. Jej listy sú jemnejšie a jej chuť je výraznejšia, štipľavejšia ako u saturejky horskej. Obidva druhy sa pestujú rovnako a majú podobné účinky.
Rozmnožovanie saturejky
Rozmnožuje sa semenami, často samovýsevom. Úspešné býva aj množenie stonkovými odrezkami, potápaním alebo delením trsov na jar a v jeseni. Pomôcky pri pestovaní a doplnky do záhrady aj domácnosti nájdete tu.
Ako pestovať saturejku
Umiestnenie
Sadí alebo vysieva sa na slnečné, teplé stanovište.
Zemina
Vyhovuje jej hlinitopiesčitá, kyprá pôda. Dostupný je aj substrát určený pre bylinkovú záhradu, ktorý má vplyv na zvýraznenie chuti a arómy byliniek.
Zálievka
Zalievajte ju len občas, väčšinou po zbere, aby ste podporili nový rast. Saturejka znesie suchú pôdu.
Kvitnutie
Kvitne v júli a auguste.
Zber vňate
Vňať sa zbiera od júna do septembra. Vyberajte len mladú, čistú a zdravú vňať. Záhradné nožnice na strihanie byliniek si môžete vybrať tu. Po zbere saturejku očistite od poškodených alebo chorobou napadnutých častí, podľa potreby ju hlbšie zostrihajte, vyplejte jej okolie a nakoniec ju zalejte.
Využitie
Saturejku síce môžeme pestovať ako dekoratívnu rastlinu v záhonoch, no jej čestné miesto je v bylinkovej záhrade, kde si ju pestujeme ako významnú koreninu do varenia a pečenia. Pridávať ju môžeme napríklad do bylinkového masla alebo do rôznych koreniacich zmesí a bylinných solí. Pridáva sa do paradajkových jedál, polievok, do vody ku strukovinám. Na dochutenie jedál jej stačí málo, vo väčšom množstve spôsobuje horkú chuť v jedle. Saturejku používame čerstvú aj sušenú. Okrem príjemnej vône a chuti, ktorou obohatí jedlá, má vplyv na reguláciu tráviacich procesov a zmierňuje nadúvanie. Má aj ďalšie liečivé účinky.
Liečivé účinky
Na liečebné účely sa zbierajú nezdrevnatelé časti vňate (Herba saturejae), tak, že sa odreže asi 5 cm nad zemou. Dolná časť rastliny opäť obrastie a zber sa opakuje (podobne ako pri majoráne, tymiáne, či oregáne). Materiál sa rozloží v tieni alebo sa zviaže do snopčekov a suší sa v prúde suchého vzduchu.
Saturejka obsahuje hlavne silicu, triesloviny, sliz, živicu a minerálne soli. Účinné látky majú sťahujúci, dezinfekčný a povzbudzujúci účinok. Používa sa pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, na potlačenie kŕčov, proti nadúvaniu, tvorbe plynov, hnačkám a črevným parazitom.
Pripravuje sa trojpercentný odvar (2 polievkové lyžice drogy na 0,5 l vody), nechá sa 15 minút postáť a denne sa z neho pijú 2 až 3 šálky. Tento čaj má všeobecne posiňujúci účinok a pomája aj pri ženských chorobách.