Machovka čerešňová

Machovka čerešňová (Physalis alkekengi), (Solanaceae – ľuľkovité), (Židovská čerešňa, Čínske lampáše, Mochyňa)

es: Echuva, Echuba, en: Cape Gooseberry, Goldenberry, Husk Cherry, Winter Cherry, Peruvian Ground Cherry, Poha, Poha Berry, it: Alchechengi

Machovka čerešňová

Charakteristika

Machovka čerešňová je trváca rastlina s plazivým podzemkom. Má priamu pevnú hranatú stonku, na ktorej vyrastajú párovito sa zbiehajúce listy na stopkách. Dorastá do výšky 30 – 50 cm. V pazuchách listov v hornej časti stonky sa tvoria kvety bielej farby. Vyrastajú tiež na stopkách. Sieťovito žilkovaný kalich kvetov sa po odkvitnutí rozširuje a vytvára sýto oranžový mechúrik, ktorý vyzerá ako zavesený lampášik. V mechúriku sa vyvíja okrúhly plod, ktorý dozreje do červenooranžovej bobule. Machovka čerešňová na zimu zaťahuje, stonka odumiera a prezimujú len korene, z ktorých na jar vyrastú nové rastliny.

Rozmnožovanie

Machovka čerešňová sa rozrastá do okolia prostredníctvom plazivého podzemku, z ktorého vyrastajú nové rastliny. Býva veľmi životaschopná. Rozmnožiť ju môžeme práve delením rastliny.

Pestovanie machovky

Umiestnenie
Znesie slnečné aj zatienené stanovište.

Zemina
Machovka je nenáročná životaschopná rastlina, bez špeciálnych nárokov na pôdu, vyhovuje jej vlhká, hlinitá pôda.

Zálievka
Netreba ani neuškodí.

Kvitnutie
Machovka kvitne v máji až auguste.

Zber plodov
Od septembra do novembra

Využitie

Plody machovky čerešňovej obsahujú veľké množstvo vitamínu C (podobne ako brusnice alebo jahody lesné) a konzumujú sa ako ovocie, prípadne sa pridávajú do šalátov. Horké červené kalichy sa musia odstrániť, tie sa nekonzumujú. Machovka sa využíva aj v ľudovom liečiteľstve, jej účinky sú opísané nižšie.

Oranžové mechúriky sa používajú na aranžovanie. Stávajú sa súčasťou jesenných dekorácií. Pekné sú z nich vence, misy, alebo aj lampášikové vetvičky vo váze. Oranžové mechúriky si zachovávajú svoj tvar a farbu veľmi dlho, mnohokrát aj vyše 2 rokov.

Liečivé účinky

Na liečebné účely sa zbierajú zrelé plody machovky čerešňovej (Fructus alkekengi). Červené bobule sa vylúpnu z mechúrikovitého obalu, uložia sa na lieskach a sušia sa v tieni alebo v sušiarni pri teplotách do 40°C. Droga je potom bez zápachu a chutí horko.

Obsahuje cukry, horčinu fyzalín, organické kyseliny, alkaloidy, triesloviny, organické farbivá a veľa vitamínu C. Účinné látky urýchľujú vylučovanie kyseliny močovej z tela a preto sa droga používa pri ochoreniach obličiek a močových ciest, pri dne a reumatizme.

Z 10 až 30 kávových lyžičiek usušenej drogy na 0,5 litra vody sa pripraví zápar, z ktorého sa denne vypijú 2 poháriky. Tento čaj sa odporúča aj pri rekonvalescencii a v čase jarnej únavy (vďaka vitamínu C). Užitočné pomôcky na prípravu čaju a spracovanie liečivých bylín si môžete vybrať, keď kliknete sem.

Machovka peruánska

V našich podmienkach vieme pestovať aj príbuznú, Machovku peruánsku (Physalis peruviana) a tá sa u nás pestuje ako letnička. Na rozdiel od machovky čerešňovej má „lampášiky“ – kalichy béžovej farby a aj zrelá bobuľa je žltooranžová. Machovka peruánska je v súčastnosti preferovaná a viac používaná v gastronómii ako machovka čerešňová.
Často sa ňou ozdobujú rôzne drinky alebo dezerty.

Machovka peruánska sa pestuje veľmi podobne ako rajčiaky. Osivo vzchádza pri teplote asi 20 °C, vonku presádzame až v máji. Vyhovuje jej výživná pôda, slnečné stanovište a pravidelná zálievka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.