Šípová ruža

Ruža šípová, (Rosa canina), (Rosaceae – ružovité),  ľud.: psia ruža, divý šíp

Charakteristika

Šípová ruža je opadavý krík s previsnutými ostnatými konármi, ktorý môže dorásť až do výšky 3,5 m. Staršie časti konárov a kmienok sú hnedé so šupinatým povrchom a ostrými tŕňmi, mladé konáriky sú hladké, zelenohnedé, tiež s tŕňmi. Na konároch rastú striedavé listy, zložené z 5 – 7 vajcovitých, po okrajoch pílkovitých lístkov. Aj stopka listov býva ostnatá. Kvety sú päťpočetné, bielo až ružovo sfarbené, veľké do 5 cm v priemere. Vyrastajú na krátkych konárikoch na tohtoročných výhonkoch a to jednotlivo alebo v skupinkách po 3 – 5. Kvitnú od mája do júla. Plody sú červené, vajcovité až guľovité šípky s veľkým množstvom žltých hodvábne chlpatých jednosemenných nažiek vo vnútri.

Výskyt v prírode

Ruža šípová je veľmi premenlivý európsky druh. V slovenskej prírode sa vyskytuje bežne, rastie často na otvorených slnečných miestach a lúčnatých suchých svahoch, na stráňach, v hájoch, popri cestách a plotoch a na okrajoch lesov. Nájdeme ju od nížin až do podhorských polôh. Je súčasťou zarastajúcich lúk a pasienkov, krovín a lesostepných spoločenstiev. Je teplomilná, suchomilná a svetlomilná, v zapojených porastoch má charakter opieravej liany, často prerastá do korún iných drevín.

Využitie

V záhradníctvach sa šípová ruža využíva ako podpník pre očkovanie okrasných ruží.

Šípky sa odpradávna zbierajú ako významná súčasť čajových zmesí určených na denné použitie, alebo na prevenciu a zvýšenie odolnosti voči infekciám či celkovému posilneniu organizmu. Súčasťou takéhoto čaju bývajú aj listy jahody, mäty alebo sušené čučoriedky. Z čerstvých šípok sa vyrába lekvár, marmeláda aj zdravotné vína. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu.

Liečivé účinky

Na liečebné účely sa zbierajú dozreté šípky (Fructus cynosbati) v septembri a októbri. Sušia sa na vzdušnom mieste pri teplotách do 35°C a usušené sa uskladňujú v suchu, nie však dlhšie ako jeden rok. Sú veľmi bohaté na vitamín C, ďalej obsahujú karotíny, komplex vitamínov B, vitamín P, cukor, flavonoidy, pektíny, triesloviny, kyselinu jablčnú a citrónovú. V nažkách sa nachádza aj olej. Ako liečivý prostriedok sa používa šípkový čaj. Odporúča sa jeho preventívne užívanie, pretože zvyšuje odolnosť proti chorobám a epidémiám, posilňuje enzymatické procesy v tele, podporuje tvorbu krvi a má slabý močopudný a preháňavý účinok. Má výborné účinky v čase rekonvalescencie a pri chorobách z nachladnutia. Čaj by mal byť pripravený vylúhovaním roztlčených šípok za studena a následným krátkym povarením. Usušené šípky môžete roztĺcť napríklad v kamennom mažiari. Vysoký obsah vitamínu C sa varením (10 min) prudko znižuje, takže výluh len uveďte krátko do varu. Odvar sa tiež používa proti krvácaniu, napr. z ďasien a pomáha aj pri bolestiach zubov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.