Kôpor voňavý

Kôpor voňavý, Anethum graveolens, (Apiaceae – mrkvovité alebo Umbelliferae – okoličnaté), cz: Kopr vonný, en: Anet

Charakteristika

Kôpor voňavý je jednoročná vysoká bylina. Má popolovosivo ryhovanú, rozkonárenú stonku, ktorá je zakončená okolíkom žltkastých kvetov. Kvety sú drobné a vyrastajú na dlhých stopkách. Listy má čiarkovité, viackrát perovito zložené, vyrastajúce striedavo zo stonky. Plody sú dvojnažky.

Rastlina aromaticky vonia a príjemne chutí. Pochádza z východnej oblasti Stredozemia a zo západnej Ázie. Pestuje sa v záhradách ako obľúbená liečivá a koreninová kuchynská bylina. Rastlina dorastá do výšky jedného metra.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Vysieva sa do riadkov širokých asi 25 cm v druhej polovici apríla. Po vzídení sa jeho porast odburiní a podľa potreby pretrhá. Za 6 týždňov od vysiatia už môžeme zbierať vňať, máva vtedy výšku do 20 cm.


Údaje pre pestovateľov

Umiestnenie: Kôpru sa darí na teplých, slnečných stanovištiach chránených pred vetrom.

Zemina: Vhodná zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá. Darí sa mu dobre v pôde chudobnej na živiny. Nevhodné sú ťažké premokrené pôdy.

Zálievka: Rastline vyhovuje sucho. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda.

Kvitnutie: Kôpor kvitne od júla do septembra.

Zber vňate: Na použitie v kuchyni môžeme vňať zbierať kedykoľvek, hlavné obdobie je jún a júl. Plody (Fructus anethi) sa na liečebné účely zbierajú v auguste a septembri. Okolíky sa odrezávajú postupne, ako dozrievajú a dosušia sa. Nažky potom samé povypadávajú. Zber sa robí za rosy, pretože plody ľahko vypadávajú. Vňať (Herba anethi) sa kosí bezprostredne pred kvitnutím a rýchlo sa suší v tieni, alebo v sušiarňach pri teplotách do 35°C.

Využitie kôpru

Kôpor je významná korenina v kuchyni, používa sa čerstvý, sušený alebo mrazený. Korenina sa pripravuje z lístkov bez stoniek, ktoré nadrobno pokrájame. Používame ju na ochutenie omáčok, dresingov, marinád, polievok, rýb, zemiakov, cestovín. Býva súčasťou rôznych koreniacich zmesí a môžeme ju pridať aj do bylinkového masla. Listy aj semená sa používajú pri zaváraní uhoriek, výborne chutí s tvarohom alebo bielym jogurtom.

Liečivé vlastnosti

Kôpor voňavý obsahuje éterické látky s hlavnou zložkou D-karvónom. V plodoch sa nachádza aj olej a bielkoviny. Kôprové drogy redukujú hromadenie plynov v ľudskom tele a uľahčujú ich odvádzanie. Malé množstvo kôprových plodov v čajovinových zmesiach podporuje chuť do jedla, upokojuje nervovú sústavu a priaznivo ovplyvňuje tvorbu materského mlieka.

Odrody kôpru

V ponuke na trhu sú rôzne odrody kôpru, vyznačujúce sa vybranými kvalitatívnymi vlastnosťami. Napríklad bohato olistené odrody, ktoré neprechádzajú skoro do kvetu (odroda Moravan) alebo mini rastliny vhodné na pestovanie v kvetináči, dorastajúce do výšky cca 30 cm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.