Kôpor voňavý

Kôpor voňavý, Anethum graveolens, (Apiaceae – mrkvovité alebo Umbelliferae – okoličnaté), cz: Kopr vonný, en: Anet

Kôpor voňavý

Charakteristika

Kôpor voňavý je jednoročná vysoká bylina. Má popolovosivo ryhovanú, rozkonárenú stonku, ktorá je zakončená okolíkom žltkastých kvetov. Kvety sú drobné a vyrastajú na dlhých stopkách. Listy má čiarkovité, viackrát perovito zložené, vyrastajúce striedavo zo stonky. Plody sú dvojnažky.

Rastlina aromaticky vonia a príjemne chutí. Pochádza z východnej oblasti Stredozemia a zo západnej Ázie. Pestuje sa v záhradách ako obľúbená liečivá a koreninová kuchynská bylina. Rastlina dorastá do výšky jedného metra.

kôpor siaty semená

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa generatívne, semenami. Vysieva sa do riadkov širokých asi 25 cm v druhej polovici apríla. Po vzídení sa jeho porast odburiní a podľa potreby pretrhá. Za 6 týždňov od vysiatia už môžeme zbierať vňať, máva vtedy výšku do 20 cm.

Ako pestovať kôpor

Umiestnenie
Kôpru sa darí na teplých, slnečných stanovištiach chránených pred vetrom.

Zemina
Vhodná zemina je suchšia, priepustná, piesočnato-hlinitá. Darí sa mu dobre v pôde chudobnej na živiny. Nevhodné sú ťažké premokrené pôdy. Dostupný je aj substrát určený pre bylinkovú záhradu, ktorý má vplyv na zvýraznenie chuti a arómy byliniek. Substrát si môžete vybrať, keď kliknete sem.

Zálievka
Rastline vyhovuje sucho. Problémy jej spôsobuje podmáčaná pôda.

Kvitnutie
Kôpor kvitne od júla do septembra.

Zber vňate
Na použitie v kuchyni môžeme vňať zbierať kedykoľvek, hlavné obdobie je jún a júl. Plody (Fructus anethi) sa na liečebné účely zbierajú v auguste a septembri. Okolíky sa odrezávajú postupne, ako dozrievajú a dosušia sa. Nažky potom samé povypadávajú. Zber sa robí za rosy, pretože plody ľahko vypadávajú. Vňať (Herba anethi) sa strihá bezprostredne pred kvitnutím a rýchlo sa suší v tieni, alebo v sušiarňach pri teplotách do 35°C. Nožnice na zber okolíkov alebo vetvičiek si môžete vybrať tu.

Využitie kôpru

Kôpor je významná korenina v kuchyni, používa sa čerstvý, sušený alebo mrazený. Korenina sa pripravuje z lístkov bez stoniek, ktoré nadrobno pokrájame. Používame ju na ochutenie omáčok, dresingov, marinád, polievok, rýb, zemiakov, cestovín. Býva súčasťou rôznych koreniacich zmesí a môžeme ju pridať aj do bylinkového masla (spolu s petržlenom, saturejkou, oregánom). Na dochutenie jedál sa výborne hodia aj semená kôpra. Listy aj semená sa používajú pri zaváraní uhoriek, výborne dochutia slané tvarohové jedlá, biely jogurt alebo kyslé polievky. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu.

Liečivé vlastnosti

Kôpor voňavý obsahuje éterické látky s hlavnou zložkou D-karvónom. V plodoch sa nachádza aj olej a bielkoviny. Kôprové drogy redukujú hromadenie plynov v ľudskom tele a uľahčujú ich odvádzanie. Malé množstvo kôprových plodov v čajovinových zmesiach podporuje chuť do jedla, upokojuje nervovú sústavu a priaznivo ovplyvňuje tvorbu materského mlieka.

Odrody kôpru

Vyšľachtené boli a pestujú sa rôzne odrody s rôznymi kvalitatívnymi vlastnosťami. Napríklad sú bohato olistené odrody, ktoré neprechádzajú skoro do kvetu (odroda Moravan), alebo mini rastliny vhodné na pestovanie v kvetináči na kuchynskom parapete, dorastajúce do výšky cca 30 cm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.