Rozmarín lekársky

Rozmarín lekársky, Rosmarinus officinalis, (Lamiaceae – Hluchavkovité)

Rozmarín lekársky
Rozmarín lekársky, Rosmarinus officinalis, (Lamiaceae – Hluchavkovité)

Charakteristika

Rozmarín lekársky je vždyzelený neopadavý rozkonárený poloker. Môže dorásť do výšky až 150 cm. Jeho čiarkovité listy sú tuhé až kožovité, sú podobné ihličiu a z rubovej strany sú sivobieloplstnaté. V pazuchách listov na horných bylinných častiach konárov sa tvoria modrasté pyskaté kvety. Rastlina prenikavo vonia. Plody sú tvrdky.

Rozmnožovanie

Najjednoduchšie sa rozmarín rozmnožuje vegetatívne – zo zakorenených odrezkov. Postupujeme nasledovne: Odrežeme nový výhonok (nedrevenú časť) o veľkosti cca 10 – 15 cm, odstránime pár spodných lístkov a zapichneme priamo do vlhkého substrátu.
Pravidelným strihom podporíme rozmarín k hustejšiemu a kompaktnému rastu.

Pestovanie rozmarínu

Umiestnenie
Rozmarín lekársky rastie v Stredozemí, v severnejších oblastiach Európy sa mu darí na miestach chránených pred vetrom. Vhodné je teplé a slnečné až polotienisté stanovište. V severnejších oblastiach môže vymŕzať, preto sa často pestuje v nádobe, ktorú na zimu presúvame do chránených priestorov. V južnejších oblastiach Slovenska, ak je zasadený v zemi na vhodnom chránenom stanovišti v blízkosti domu, dokáže prežiť zimu bez ujmy. Boli vypestované aj mrazuvzdorné kultivary.

Zemina
Na pestovanie je vhodná priepustná hlinitopiesčitá a vápenatá pôda.

Zálievka
Znesie sucho, neznesie premokrenie.

Kvitnutie
Kvitne od júna do augusta. Rozmarín má však tendenciu kvitnúť aj mimo svoju bežnú sezónu kvitnutia a často aj kvitne v decembri alebo v polovici februára. V teplom podnebí môžu byť rastliny aj v neustálom kvete.

Zber listov
Na liečebné účely zbierame rozmarín v júli a auguste, najviac účinných látok obsahuje pred kvitnutím a vtedy má aj najlepšiu chuť. Na použitie v kuchyni ho samozrejme môžeme zbierať kedykoľvek, aj v zime.

Rozmarín môže zakvitnúť kedykoľvek. Foto je zo začiatku apríla.

Využitie rozmarínu

Rozmarín lekársky má uplatnenie hlavne v bylinkovej záhrade, kde ho pestujeme ako koreninu vhodnú na pečenie a grilovanie. Výborne dochutí opekané zemiaky aj cviklu, pridáva sa k pečeným rybám alebo do paradajkovej omáčky. Je dôležitou súčasťou rôznych koreniacich zmesí (provensalské korenie – do zmesi sa pridáva okrem iných aj tymián, saturejka, estragón, bazalka). Má aj liečivé účinky a dá sa pestovať ako dekoratívna vždyzelená rastlina vytvarovaná do formálnych tvarov.

Čerstvé vetvičky sa zvyknú používať na ozdobu svadobčanov vo forme pripnutého pierka.

Rozmarínová silica sa používa aj vo voňavkárskom a kozmetickom priemysle. Tvorí napríklad aj súčasť repelentov proti hmyzu. Kedysi sa vetvičky pridávali do kadidiel, alebo do šatníkov na osvieženie priestoru a odpudzovanie molí.

Rozmarín lekársky, ozdoba svadobčanov

Liečivé účinky rozmarínu

Na liečebné účely sa za slnečného teplého počasia zbierajú listy (Folium rosmarini) vrátane mladých výhonkov. Sušia sa na tienistom, vzdušnom mieste alebo v sušiarni pri teplotách do 35°C. Droga vonia silne a omamne a chutí horko.

Droga obsahuje silice s cineolom, gáfrom a borneolom, ďalej triesloviny, flavonoidy, saponín a organické kyseliny. Droga aj rozmarínová silica podporujú prekrvenie pokožky, preto sú súčasťou mnohých protireumatických mastí. Odvar, ktorým si zmyjeme vlasy pôsobí na odstraňovanie lupín.

Čaj z rozmarínových listov sa pije najmä počas klimaktéria na upokojenie nervov a proti vyčerpanosti. Má aj žlčopudný a močopudný účinok a zlepšuje trávenie.

Vo väčších dávkach je však rozmarín jedovatý a škodí najmä tehotným ženám a malým deťom.

Pestovateľské odrody a vylepšenia

Mrazuvzdorný kultivar Rozmarínu lekárskeho nesie meno Blue Winter. Znesie údajne teploty až do -22 °C. Samozrejme za predpokladu, že sme rastlinu stihli vysadiť do zeme včas, aby mohla do zimy riadne zakoreniť.

Previsnutý rozmarín lekársky bol špeciálne vyšľachtený tak aby mal previsnuté vetvičky. Je obzvlášť vhodný na pestovanie v nádobách, napríklad v závesných kvetináčoch na terasách, či altánkoch. Vzrastom je trochu menší a jemnejší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.