Trebuľka lesná

Trebuľka lesná, (Anthriscus sylvestris, Cerefolium sylvestre, Chaerophyllum sylvestre), (Apiaceae – mrkvovité), cz: Kerblík lesní, en: Wild chervil

Charakteristika

Trebuľka lesná je dvojročná alebo trváca bylina dorastajúca do výšky 30 – 160 cm. Má priamu, dutú, ostro ryhovanú byľ, ktorá je hlavne v hornej časti vetvená. V dolnej časti je krátko husto chlpatá a často fialkastá. Listy majú v obryse trojuholníkový tvar, sú dvojito až trojito perovito zložené so 4 – 8 jarmami lístkov. Prízemné listy sú dlho stopkaté, najhornejšie listy sú sediace na pošvách. Lístky tvoriace listy sú pomerne členené, v obryse úzko až vajcovito kopijovité a zúbkaté.

Kvety sa tvoria v okolíkoch. Drobné korunné lupienky sú biele, majú široko vajcovitý tvar a na vrchole sú dovnútra mierne zahnuté. Plod je kužeľovitá vretenovitá dvojnažka, ktorá je dlhšia ako jej stopka. Svojou vôňou rastlina pripomína aníz.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa semenami. Jedna rastlina môže vyprodukovať až vyše 800 semien, z ktorých väčšina padá blízko materskej rastliny, prípadne sú roznášané do okolia vetrom, vodou, vtákmi alebo ľuďmi. Klíčivosť si udržia len 1 rok.

Výskyt v prírode

Trebuľka lesná je euroázijský druh, rozšírený od nížin do pahorkatín, niekedy aj vyššie. Vyskytuje sa na vlhkých lúkach, v krovinách a pri okrajoch lesov, u nás je najhojnejšia v oblasti lužných lesov. Rastie pozdĺž ciest a vodných tokov, na rúbaniskách, násypoch a na iných vlhkejších, polotienistých až mierne slnečných miestach. Vyhovujú jej čerstvé a humózne pôdy bohaté na živiny, hlavne dusík. Kvôli tomu je trebuľka považovaná za indikátor dusíka v pôde.

Kvitne od mája do augusta.

Využitie

Vňať trebuľky lesnej sa môže používať ako korenina v kuchyni podobným spôsobom ako petržlenová vňať. Zbiera sa od objavenia prvých lístkov až do obdobia pred rozkvitnutím. Používa sa čerstvá vňať, lebo napríklad sušením stráca arómu. Čerstvú mladú nasekanú vňať voňajúcu po aníze, alebo sladkom drievku môžete pridať do bylinkového masla, tvarohových jedál, nátierok, šalátov a omeliet. Trebuľka je súčasťou koreniacej zmesi francúzskej kuchyne známej pod názvom „Fines herbes“, ktorú tvoria nasledovné bylinky: petržlen, pažítka, estragón a trebuľka. Táto zmes sa nevarí, pridáva sa do jedla až na poslednú chvíľu. Výbavu do kuchyne aj všeličo iné si doplníte tu.

Príbuzný druh

Na kulinárske účely sa pestuje Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) – nenáročná jednoročná bylina. Pestuje sa skoro na jar, prípadne na jeseň, pretože jej vyhovuje chladné a vlhkejšie prostredie, v opačnom prípade vyrastá rýchlo do kvetu. Môže sa pestovať na záhone, v debničkách aj celoročne v interiéri. Dorastá do výšky 30 – 60 cm. Ako mnohé iné jarné bylinky aj trebuľka podporuje trávenie a chuť do jedla, pomáha bojovať s jarnou únavou a detoxikuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *