Rozmarín lekársky, (Salvia rosmarinus, syn: Rosmarinus officinalis), (Lamiaceae – hluchavkovité), cz: Šalvěj rozmarýna, Rozmarýn lékařský, en: Common rosemary
Charakteristika
Rozmarín lekársky je vždyzelený neopadavý rozkonárený poloker. Môže dorásť do výšky až 150 cm. Jeho čiarkovité listy sú tuhé až kožovité, sú podobné ihličiu a z rubovej strany sú sivobieloplstnaté. V pazuchách listov na horných bylinných častiach konárov sa tvoria modrasté pyskaté kvety. Rastlina prenikavo vonia. Plody sú tvrdky.
Rozmnožovanie
Najjednoduchšie sa rozmarín rozmnožuje vegetatívne – zo zakorenených odrezkov. Postupujte nasledovne: Odrežte nový výhonok (nedrevenú časť) o veľkosti cca 10 – 15 cm, odstráňte pár spodných lístkov a zapichnite priamo do vlhkého substrátu.
Pravidelným strihom podporíte rozmarín k hustejšiemu a kompaktnému rastu. Záhradné nožnice si vyberiete tu.
Ako pestovať rozmarín
Pomôcky pri pestovaní a doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.
Umiestnenie
Rozmarín lekársky rastie v Stredozemí, v severnejších oblastiach Európy sa mu darí na miestach chránených pred vetrom. Vhodné je teplé a slnečné až polotienisté stanovište. V severnejších oblastiach môže vymŕzať, preto sa často pestuje v nádobe, ktorú treba na zimu presunúť do chránených priestorov. V južnejších oblastiach Slovenska, ak je zasadený v zemi na vhodnom chránenom stanovišti v blízkosti domu, dokáže prežiť zimu bez ujmy. Boli vyšľachtené aj mrazuvzdorné kultivary.
Zemina
Na pestovanie je vhodná priepustná hlinitopiesčitá a vápnitá pôda.
Zálievka
Znesie sucho, neznesie premokrenie.
Kvitnutie
Najviac kvitne od júna do augusta. Rozmarín má však tendenciu kvitnúť aj mimo túto bežnú sezónu a často aj kvitne v decembri alebo v polovici februára. V teplom podnebí môžu byť rastliny aj v neustálom kvete.
Zber listov
Na liečebné účely sa zbiera v júli a auguste, najviac účinných látok obsahuje pred kvitnutím a vtedy má aj najlepšiu chuť. Na použitie v kuchyni ho samozrejme môžete zbierať kedykoľvek, aj v zime.
Využitie
Rozmarín lekársky má uplatnenie hlavne v bylinkovej záhrade, kde sa pestuje ako korenina vhodná na pečenie a grilovanie. Výborne dochutí pečené zemiaky aj cviklu, pridáva sa k pečeným rybám alebo do paradajkovej omáčky. Skvelé pomôcky do kuchyne môžete nájsť tu. Je dôležitou súčasťou rôznych koreniacich zmesí (provensalské korenie – do zmesi sa pridáva okrem iných aj tymián, saturejka, estragón, bazalka). Má aj liečivé účinky a dá sa pestovať ako dekoratívna vždyzelená rastlina vytvarovaná do formálnych tvarov.
Čerstvé vetvičky sa zvyknú používať na ozdobu svadobčanov vo forme pripnutého pierka.
Rozmarínová silica sa používa aj vo voňavkárskom a kozmetickom priemysle. Tvorí napríklad aj súčasť repelentov proti hmyzu. Kedysi sa vetvičky pridávali do kadidiel, alebo do šatníkov na osvieženie priestoru a odpudzovanie molí.
Liečivé účinky
Na liečebné účely sa za slnečného teplého počasia zbierajú listy (Folium rosmarini) vrátane mladých výhonkov. Sušia sa na tienistom, vzdušnom mieste alebo v sušiarni pri teplotách do 35°C. Usušený rozmarín vonia silne a omamne a chutí horko.
Obsahuje silice s cineolom, gáfrom a borneolom, ďalej triesloviny, flavonoidy, saponín a organické kyseliny. Rozmarínová silica podporuje prekrvenie pokožky, preto je súčasťou mnohých protireumatických mastí. Odvarom z rozmarínu sa zmývajú vlasy na odstraňovanie lupín.
Čaj z rozmarínových listov sa pije najmä počas klimaktéria na upokojenie nervov a proti vyčerpanosti. Má aj žlčopudný a močopudný účinok a zlepšuje trávenie. Vo väčších dávkach je však jedovatý a škodí najmä tehotným ženám a malým deťom.
Pestovateľské odrody a vylepšenia
Mrazuvzdorný kultivar Rozmarínu lekárskeho nesie meno Blue Winter. Znesie teploty až do -22 °C. Samozrejme za predpokladu, že ste rastlinu stihli vysadiť do zeme včas, aby mohla do zimy riadne zakoreniť.
Previsnutý rozmarín lekársky bol špeciálne vyšľachtený tak, aby mal previsnuté vetvičky. Je obzvlášť vhodný na pestovanie v závesných nádobách na terasách či altánkoch. Vzrastom je trochu menší a jemnejší.