Paprika ročná, (Capsicum annuum), (Solanaceae – ľuľkovité), en: Pepper
Charakteristika
Paprika ročná je u nás jednoročná bylina dorastajúca do výšky 60 cm. Má priamu rozkonárenú stonku so striedavými lesklými oválno podlhovastými listami. Listy rastú na stopkách, sú celistvo okrajové, klinové a na koncoch zašpicatené. Z pazúch listov vyrastajú na krátkych stopkách biele päťpočetné kvety. Niekedy môžu mať aj žltú, alebo fialovú farbu a vyrastajú po 1 – 3 ks. Po odkvitnutí dozrievajú na zelené, žlté alebo červené plody – bobule – papriky. Kvety sú vo všeobecnosti samoopelivé, lákajú však aj opeľovačov, ktorých aktivita má za následok väčšie plody a rýchlejšie dozrievanie.
Paprika pochádza z južných oblastí severnej Ameriky, najmä z Mexika. V Európe sa začala pestovať po objavení Ameriky. Pestuje sa aj vo východnej Indii a darí sa jej aj v južných oblastiach Slovenska a v Maďarsku. Paprika sa pestuje v množstve variet a kultivarov, odlišujúcich sa od seba veľkosťou, tvarom, farbou aj chuťou plodov, zahŕňajúcich sladké aj štipľavé odrody.
Zaujímavosťou je, že napriek pomenovaniu paprika ročná, rastlina vo svojich prirodzených podmienkach tropického pásma dokáže prežiť niekoľko sezón a vyrásť do trvácej kríkovitej podoby. Keďže však nie je mrazuvzdorná, pestuje sa ako jednoročná rastlina s príslušným pomenovaním.
Rozmnožovanie a výsadba
Rozmnožuje sa semenami. Keďže nie je mrazuvzdorná, po sezóne začne zosychať a odumierať. Z dozretých plodov získate semená, ktoré pred uskladnením nechajte preschnúť. Vysievajú sa vo februári do pareniska, pre klíčenie potrebujú teplotu okolo 10 – 14°C. Následne vzídené rastlinky prepikírujte a presaďte do samostatných črepníkov po 2 ks. Na záhon v záhrade ich umiestnite až v máji po postupnom otužovaní a po pominutí rizika neskorých mrazov. Vysádzajte ich do sponu 40-60 cm.
Pareniská, fóliovníky a všeličo iné si vyberiete tu. Intenzívne teplo v skleníkoch či fóliovníkoch im neuškodí, dozrejú skôr, nezabúdajte však na dostatočné zavlažovanie pôdy a vetranie.
Ako pestovať papriku
Umiestnenie
Vyžaduje veľmi svetlé a slnečné stanovište. Neodporúča sa pestovať ich na tom istom mieste počas nasledujúcich 3 rokov. Vhodné je vysadiť ich na miesta po tekviciach, strukovinách, kukurici alebo koreňovej zelenine.
Zemina
Zasaďte ju do bežnej výživnej a vlhkej záhradnej zeminy. Rastlina je náročná na živiny, preto jej zabezpečte dostatočne hnojenú pôdu, napríklad kompostom.
Zálievka
Paprika vyžaduje výdatnú závlahu, priamo ku koreňom a odstátou vodou, ktorá má teplotu prostredia, ideálne skoro ráno alebo večer. Zeminu udržujte neustále vlhkú, obzvlášť v čase kvitnutia. Pri nedostatočnej závlahe sa budú plody zle vyvíjať, budú malé a môžu im zasychať špičky. Pri pestovaní papriky v nádobe dajte pozor aj na opačný extrém, aby ste ju nadmieru nezmáčali.
Pomôcky a doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.
Kvitnutie
Paprika začína kvitnúť v máji, v čase, keď sa priesadky presádzajú na konečné stanovisko na záhon v záhrade. Kvitne celé leto až do začiatku jesene.
Choroby a škodcovia
Paprika je pomerne chúlostivá, z chorôb sa môže vyskytnúť hniloba alebo pestrolistosť papriky. Škodcovia vyciciavajú rastlinné šťavy, oslabujú rastlinu a prenášajú vírusové alebo hubové ochorenia. Sú to hlavne vošky, molice (biele mušky), strapky (mušky s úzkymi bezfarebnými rozstrapkanými krídlami), alebo roztoče tvoriace jemné pavučinky.
Paprika – plod
Červené sladké plody papriky sú obľúbenou zeleninou s vysokým obsahom vitamínu C. Konzumujú sa surové, pečené, varené, grilované, pridávajú sa do mnohých jedál, ako sú polievky, omelety, šaláty, alebo sa plnia ryžovou zmesou a podávajú pod názvom plnená paprika. Zo sušených a pomletých plodov sa vyrába kuchynské korenie, sladká alebo pálivá paprika. Paprika, v závislosti od odrody, či kultivaru obsahuje rôzne množstvo pálivej látky – kapsaicínu, ďalej červené farbivá – karotenoidy, vitamíny C, B1, B2 a E, tuky a iné látky.
Kapsaicín má využite v liečebnej praxi, v lekárňach sa z neho vyrábajú tinktúry, náplasti a masti, ktoré podporujú prekrvenie kože a slizníc a liečia reumatické bolesti a zápaly pohrudnice. Paprika užitá vnútorne posilňuje peristaltiku čriev a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.
Kápia
Pod názvom kápia sa označujú kultivary papriky ročnej (Capsicum annuum) charakteristické neštipľavou, sladkou chuťou, purpurovou až červenou farbou, podlhovastým tvarom a hrubými stenami plodu.