Ebenovník japonský, Ebenovník rajčiakový, Hurmikaki, (Diospyros kaki), (Ebenaceae – ebenovité), cz: Tomel japonský, en: Persimmon
Charakteristika
Hurmikaki je ovocie subtropickej rastliny Ebenovníka japonského. Rastlina pochádza z Indočíny, odkiaľ sa rozšírila do ďalších oblastí. Udomácnila sa napríklad aj v oblasti Stredozemného mora a niektoré odolnejšie kultivary sa s úspechom pestujú aj v miernom pásme v Európe, čiže aj u nás, hoci skôr v južnejších oblastiach.
Ebenovník japonský je strom alebo ker dorastajúci do výšky 5 – 15 m. Má hlboký kolovitý koreň, z ktorého zvyknú vyrastať výmladky. Jeho mladé výhonky bývajú husto chĺpkaté, rovnako aj listové stopky. Listy vyrastajú striedavo a sú kožovité. Listové čepele majú oválny tvar, na koncoch sú špicaté, dlhé 10 – 20 cm. Sú lesklej tmavozelenej farby, zo spodu sú šedavé, na jeseň pred opadaním sa krásne vyfarbujú do sýto žltých, oranžových a červených farieb.
Kvety vyrastajú na stopkách z pazúch listov a rozkvitajú v apríli a máji. Samičie kvety rastú jednotlivo a najčastejšie na minuloročných výhonkoch. Majú trváci kalich a zvonkovitú žltkastú korunu. Samčie kvety sú menšie, združené po dvoch až piatich vo vrcholíkoch a majú zelený kalich a bielu korunu.
Stromy môžu mať len samčie alebo len samičie kvety, niekedy sa však vyskytnú na samčích stromoch aj kvety samičie a obojpohlavné, rovnako tak aj na samičích kvety samčie a obojpohlavné. U nás sa pestujú a predávajú vyšľachtené samoopelivé odrody Ebenovníka rajčiakového, ktoré sú dobre odolné voči zime aj škodcom, dorastajú do výšky okolo 5 m a začínajú skoro rodiť a plody väčšinou neobsahujú kôstky. Patria medzi ne odrody ´Tipo´, ´Jiro´, ´Hana Fuyu´, ´Melo´a mnohé ďalšie.
Rozmnožovanie
V prirodzenom prostredí sa rastlina rozmnožuje koreňovými výhonkami alebo semenami v plodoch, ktoré roznášajú vtáky. Sadenie a pestovanie hurmikaki zo semien je pomerne zdĺhavé, preto si pestovatelia kupujú už naštepené hotové stromčeky. Takto zakúpený stromček sa vysádza do záhrady na jar. Ak je stromček ešte malý, pestujte ho istý čas v nádobe, aby ste ho mohli na zimu preniesť do skleníka alebo pivnice a ochrániť pred tuhými mrazmi.
Ako pestovať hurmikaki
Umiestnenie
Rastlina obľubuje teplé a slnečné miesta. Malé stromčeky v nádobách pestujte v polotieni, následne ich odporúčame presadiť na slnečné miesto, ktoré je dobre chránené pred silným vetrom. Pomôcky a doplnky do vašej záhrady si vyberiete tu.
Zemina
Pôda by mala byť hlboká, bohatá na živiny a dobre priepustná a drenážovaná, aby korene hurmikaki neboli podmáčané. Vhodné sú mierne kyslé pôdy s pH 5,6 – 6,5.
Zálievka
Pravidelne polievajte rastlinu počas prvých 2 – 3 rokov, neskôr už len počas dlhotrvajúcich suchých období. Hurmikaki neobľubuje príliš vlhkú a premočenú pôdu, preto polievajte radšej v menších množstvách.
Hnojenie
Raz ročne pohnojte organickým hnojivom s obsahom dusíka.
Kvitnutie
Kvitne na jar v apríli a máji.
Zber plodov
Plody dozrievajú koncom októbra a v novembri.
Škodcovia a choroby
Rastlinu nenapádajú škodcovia, na našom území sa jednoducho nevyskytujú. Pozor si dávajte len na to, aby ste ju neprelievali, premočená pôda by mohla spôsobiť hnilobu koreňov. Strom hurmikaki by následne zoslabol a menej by rodil.
Zazimovanie
Pre mladé stromčeky hurmikaki je lepšie, ak ich prezimujete v skleníku, alebo v pivnici. Staršie stromy už prežijú aj zimu vo vonkajších podmienkach, v závislosti od odrody by mali zvládnuť teploty až do -25°C. No pri mladších stromoch sa odporúča chrániť ich kmeň izolačnou fóliou a od chladu izolovať aj ich korene – textíliou, alebo slamou.
Hurmikaki – ovocie
Plody dozrievajú koncom jesene, obvykle až po opade listov. Majú tvar 5 – 10 cm veľkej sploštenej alebo vajcovitej bobule, ktorá je v čase zrelosti sfarbená na oranžovo, hnedasto alebo červenkasto a pri stopke má kalich. Hurmikaki má šťavnatú mäkkú až gelovitú dužinu so špecifickou sladkou chuťou, u nevyzretých plodov je dužina vzhľadom na veľký obsah trieslovín tvrdá a trpká.
Zretie plodov urýchlite tak, že hurmikaki vložíte do sáčku spolu s jablkom a necháte pár dní postáť v suchu a izbovej teplote, alebo aj v chladničke. Raz denne ich otočte, prípadne skontrolujte, či už mäknú.
Veľký podiel plodu tvorí voda. Hurmikaki ďalej obsahuje magnézium, vlákninu, fosfor, sodík, draslík, vápnik, železo, vitamíny B a C a betakarotén. Konzumujú sa čerstvé, alebo si z nich môžete pripraviť rôzne smoothies, marmelády, či sirupy, môžete ich sušiť aj mraziť. Kuchynské pomôcky aj všeličo do domácnosti nájdete tu.
Pri skladovaní v teplote okolo 5°C vydržia čerstvé aj dva mesiace.